"De rika betalar för lite i skatt" är ett vanligt påstående från den politiska vänstern. Men stämmer det verkligen att höginkomsttagare inte betalar sin beskärda del till det allmänna?
En ny undersökning som i går presenterades på Svenska Dagbladets debattsida motsäger det. Artikeln skriven av Robert Gidehag och Arvid Malm, vd respektive chefekonom för Skattebetalarnas förening, hävdar i stället att den tiondel av befolkningen som tjänar mest aldrig betalat så stor andel i skatt som nu.
Undersökningen bygger på statistisk från SCB, över hur olika inkomstgrupper betalar till offentliga sektorn genom skatter på lön, kapital och sociala avgifter. Detta har sedan jämförts med hur de olika inkomstgrupperna tar del av bidrag.
De senaste decennierna har en tydlig förändring skett. Den tiondelen av befolkningen med högst inkomster står idag för 29 procent av privatpersoners skatteinbetalningar. 1980 var det 25 procent. Under samma tidsperiod har bidragsutnyttjandet förskjutits åt det andra hållet. De 40 procent som tjänar minst har ökat sin andel av bidragen från 47 procent 1980 till 59 procent idag. Alltså precis tvärtemot den skrämselpropaganda vi dagligen matas med.
Föreställningen om att höginkomsttagare kommer undan stämmer således inte överens med verkligheten. Därför eftersöker Gidehag och Malm ett perspektivskifte i synen på skatter och skattebetalande. Det är inte svårt att hålla med.
Att ytterligare skruva upp progressiviteten i skattesystemet är inte en framkomlig väg. I stället bör skatteskalan plattas till. Att ta bort värnskatten är en bra början.