Samling kring ÅFF

Linköping2015-04-28 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kopparslagarna, ÅFFs supporterklubb, visar sitt stora, bultande ÅFF–hjärta och drar i gång en insamling med målet att skrapa ihop 1,3 miljoner kronor. Lika mycket som föreningen ÅFF tvingas pröjsa sedan Fifa förklarat att spelaren John Owoeri gjort sig skyldig till ett kontraktsbrott i Egypten. Jag är övertygad om att Kopparslagarna når målet. Jag vet att kärleken till Åtvidabergs FF finns där ute, långt utanför socknas gränser. ÅFFs närvaro i fotbollens exklusiva finrum är en trotsig, uppkäftig påminnelse om att fotboll på elitnivå inte måste spelas på bolagiserade jättearenor i storstäderna. Media beskriver succélaget Falkenbergs FF som laget på bonnvischan. I Falkenberg bor drygt 41 000 år invånare. Åtvidaberg: Ungefär 11 430. Just det: ÅFF spöade Falkenberg med 3–1.

Så visst hörsammar vi Kopparslagarnas trumdunkande uppmaning och sätter in 325 kronor vardera (eller valfritt belopp) på bankgiro 704–66 83. Skriv #Förbuket som meddelande. Sätter 4 000 personer in 325 kronor vardera är målet i hamn.

Nån som minns ÅFFs samarbete med Djurgårn? Det var då förslaget att ÅFF skulle spela sina matcher i Linköping lanserades. Vi var många som gick i taket. Men visst gjorde det demonstrativa förslaget nytta? Folk samlades kring "sitt" ÅFF, vi såg vågor av spontan folklig mobilisering bryta fram, och i bästa fall lever vågorna kvar och fortsätter lyfta föreningen och dess A–lag. Lilla ÅFF i storlagens allsvenska: Bilden förmedlar en hisnande symbolik där ÅFF representerar landsbygdens och småorternas kamp för överlevnad.

Lärare är inte dagisfröknar. Du läste väl Jennica Åströms insändare i Corren? Jennica, elev i årskurs 9 och elevrådsordförande i Folkungaskolan skrev kunnigt och initierat. Jag gladdes under läsningen. Mina krönikor "Ge plats för läraren" i vintras möttes mest av positiva reaktioner, men några gnällde, gnölade och menade jag, en sur, grinig gubbe, inte vet ett dyft om skolan. Hoppas mina kritiker läser Jennica Åströms insändare. Att politikerna läser tar jag för givet.

Regeringens mål: Sverige ska senast 2020 noteras för den lägsta arbetslösheten i EU. Målsättningen andas yster framtidstro. Men: Än så länge kan vi inte ens ana konturerna av den flodvåg av jobb som måste till för att målet ska förverkligas. Utbildning, kompetenslyft, integrationsprojekt & liknande räcker inte.

Torbjörn Gustavsson är bygdeskribent & S–krönikör torbjorn.gustavsson@corren.se