Så föddes 1950–talet

Ingen beskriver det omtumlande 1950–talet bättre än Sten Berglind. Köp "Rock Pretty Baby" och se själv.

Linköping2014-11-08 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Femtitalet var decenniet då Sverige ömsade skinn. Från Tysklandsinspirerat till Amerikapräglat. Kanske startade 50–talet i Sverige den 11 juli 1953. Det var då den första Coca Colan ramlade fram ur tappningsmaskinen i Mineralvattenfabriken AB i Sundbyberg. Såna uppgifter kryllar det av i Sten Berglinds "Rock Pretty Baby! Tonårsrevolten i 50–talets Sverige", utgiven av Bonnier Fakta. Berglind med sin oefterhärmligt karakteristiska prosa är som klippt och skuren att gestalta årtiondet då drömmar kunde förverkligas till och med för arbetarklassens ungar. 1958 markerar startskottet för den gyllene era som kulminerade senare under 60–talet och upphörde 1983. Det var då inkomstutjämningen upphörde. Men vem visste det när domaren blåste i gång VM i fotboll i Sverige och antalet tv–licenser rusade iväg till 148 000.

Sten Berglind, född i Västerås 1940, lämnade arbetarstaden och blev storstadsjournalist på Expressen. 50–talet lämnade han aldrig. Nu erbjuder han oss på nytt att gå på upptäcktsfärd i de glittrande möjligheternas gyllene decennium. Att somliga stackare beskriver 50–talet som blott ett tillhåll för inskränkta, rasistiska fördomar och tvångssteriliseringar kan vi bortse från. Den enögde är inte alltid ett trovärdigt vittne.

Femtitalet: Begreppet tonåring nitades fast. Klass- och generationsmotsättningarna sprang sida vid sida. Ingen – spelar ingen roll hur många akademiska poäng hon/han har – beskriver detta bättre än Sten Berglind. Vissa företeelser, typ rock´n´roll och raggarna, förenade vuxenvärlden, oavsett klass, i ett kollektivt ramaskri. Influenserna från USA väckte oro hos den bildade, övre medelklassen, och hos den kulturpolitiskt medvetna arbetarrörelse som fick de tyska socialdemokraterna med modersmjölken. Men varför lyckades den av det officiella etablissemanget så avskydda så kallade populärkulturen från USA få fäste så snabbt i Sverige? USAs massiva propagandaoffensiv spelade så klart roll. Den visste vi inget om då. Och särskilt anmärkningsvärd var den inte. Sverige och Skandinavien låg trots allt vägg i vägg med diktaturens Sovjet. Med Marshallhjälpen som plattform började eftereuropa köpa varor från Sverige, vars produktionsapparat stod intakt. Det betydde jobb. Jobb gav pengar. Som betydde konsumtion. Rock, pretty baby – så föddes 50–talet. Köp Berglinds bok och se själv.

Torbjörn Gustavsson är bygdeskribent & S–krönikör