Pappa Pippi och Astrid

Linköping2014-10-01 06:48
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allrakäraste Astrid: När horderna av lättkränkta medborgare – såna som tror att Pippi Långstrump är oläsbar om ordet negerkung byts mot ordet kung – löpte amok som allra värst, kastade Saltkråkan AB in nytt bränsle i debatten. Bränslet var Astrid Lindgrens egna ord från 1970: "I dag skulle jag inte gjort honom till negerkung" (apropå Pippis pappa).

Slutsnackat, alltså. Nej, inte riktigt.

Jag upprörs inte när jag stöter på ordet neger i tidningar och böcker från 50– och 60–talen. Ordet var självklart då, och användes definitivt inte medvetet i nedsättande syfte. Läs de utmärkta reportagen i bildtidningen Se om rasismen i USA på 60–talet. Tidningen ställer sig bredbent på de svartas sida när den dokumenterar de rasistiska svinpolisernas brutalbestialiska övergrepp. Ordet neger förekommer frekvent. Då, när vi läste texten med den tidens glasögon, upprördes vi inte över ordet. Vi upprördes över det av etablissemanget sanktionerade, rasistiska våldet. I Sverige, vid samma tid, uppmärksammades diskrimineringen av zigenare. Det hette så. Då. Zigenare. Romer som Rosa och Katarina Taikon beskrev sig själva som just det. I dag fattar t o m jag – och jag ÄR verkligen en inskränkt fjant, präglad av min uppväxt – att romer betraktar zigenare som ett skällsord. Alltså skriver jag romer. Respekt, enligt vissa. Feg anpassning, enligt andra. The times they´re a-changing....

Regeringar kommer och går. Astrid består. Mor och far läste Pippi Långstrump högt för mig och brorsan. I dag ler jag förnöjt när barnbarna propsar på att jag ska läsa samma Pippiböcker högt för dem. "Igen!"

Ett verkligt problem: Att allt färre föräldrar läser högt för sina ungar.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet tröskar vidare. Ser vettigt ut så här långt. Ja till JAS–plan och försvarsberedningens förslag i övrigt. I stället för att söka konfrontation i fråga om migrationspolitiken, meddelar Stefan Löfven att handslaget mellan Alliansen och MP består. Klokt agerat. Skolpolitiken då? Oppositionen (Alliansen+SD) gör tummen ner för förslaget om obligatorisk gymnasieskola (som ju inte ens MP vill ha, egentligen). Förslaget om 12–årig skolplikt kan skrotas, såvida den tillträdande rödgröna regeringen förmår att baxa igenom en i övrigt konstruktiv skolpolitik.