Nyheten sprider sig som en löpeld genom landet. Braskande rubriker i tidning efter tidning. Känslorna svallar, debatten rasar. Har det blivit regeringskris med stundande nyval i Sverige? Jo, det också. Men framför allt har femteklassarna i Fridtjuv Bergskolan i Ödeshög fått en "pojklucia".
Googla ordet på internet. Uppmärksamheten är massiv. Som Corren rapporterade igår avstod lärarna i samförstånd med sina elever från att rösta fram årets lucia. Istället lät man lotten avgöra bland de barn i klassen som var intresserade. Slumpen utsåg en pojke. Barnen tyckte det var helt okej. Resten av klassen fick sedan välja om de ville vara tärna, stjärngosse eller tomte i luciatåget. Frid och fröjd? Naturligtvis inte.
Bråk kring luciafirandet i någon svensk skola verkar blivit en lika omhuldad tradition som Kalle Anka i TV på julafton. Häromåret var det exempelvis gråt och tandagnisslan i Vreta kloster skola där pojkarna inte fick vara tomtar. Endast traditionella stjärngossar gällde i tåget för deras del, löd rektorns stränga påbud. Föräldrar och elever blev ledsna, vilket man kan begripa. Svårare att förstå är varför vissa föräldrar i Ödeshög nu stormar mot den liberala inställningen på Fridtjuv Bergskolan. "Upprörda mejl och sms började strömma in. Nästan alla var negativa, vissa rena personpåhopp", berättade läraren Anna Wissman i torsdagens Corren. Så länge barnen är glada och nöjda, vad är problemet?
Faktiskt verkar kidsen mer mogna och fördomsfria än dessa så kallade vuxna som förbittrat river ner himmel och jord över att en liten kille går med ljus i håret. I det gamla svenska bondesamhället ansågs att man borde akta sig för lucianatten. Enligt folktron var nämligen mindre välvilliga krafter i rörelse då. Med tanke på hur en del elevers målsmän i Ödeshög uppträder, hade våra förfäder uppenbarligen inte helt fel.