Den moderate spin-doktorn, numera chefsstrategen, Per Schlingmann har postat en intressant artikel - "Borgerligheten bör inse värdet av en stark stat" - på debattsajten Newsmill (7/6).
Schlingmann hyllar i artikeln den svenska staten för två saker: Dess emancipatoriska förmåga; att göra individen oberoende av samhällets små gemenskaper, och den höga kvalitet statens verksamhet håller.
Är det här ännu en vänstersväng från Schlingmann, kan man undra? Nja. Snarare handlar det om en klarsynt observation av borgerlighetens tidigare svagheter. "Staten är din fiende"-paradigmet, som borgerligheten använt sig av länge är en återvändsgränd. Ytterst få svenskar tycker att det stämmer.
Dessutom känns det här utspelet väldigt "schlingmannskt"; han tar ett av motståndarsidans etablerade begrepp, i det här fallet "den starka staten", och fyller det med sitt eget innehåll. När Tage Erlander talade om "den starka staten" menade han en stat som fanns överallt och gjorde allting. Det är knappast vad Schlingmann har i åtanke.
Mycket kan man säga om nya Moderaterna, men med Schlingmann tillbaka nära rodret får man onekligen känslan av att liket lever.