Mycket mer än krishantering

Linköping2014-02-05 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Scenen spelas upp på nytt. Landshövdingen, kommunalråd och chefstjänstemän beklagar företagsflytt och varsel. Beklagandet följs av beskedet att Norrköpings kommun, Arbetsförmedlingen, länsstyrelsen och Östsam bildar en arbetsgrupp för att "rädda varselkrisen".

Några dar senare sitter jag i IF Metalls lokaler på Hertig Karlsgatan i Linköping. Fjärde och femte våningen rymmer östgötaavdelningen av IF Metall, som har 13 000 yrkesaktiva medlemmar. De vet vad begrepp som globalisering, omvandlingstryck, rationalisering och effektivisering innebär. Begrepp som präglar deras vardag. Jag frågar de övriga runt bordet varför IF Metall, eller facken överhuvud taget, inte finns med i arbetsgruppen i Norrköping.

Eric Rynestad, ombudsman, skakar på huvet: "Vi tillfrågades aldrig." Jag vänder mig mot Mikael Stenqvist (avdelningen), Jasmin Cosic (Toyota Material Handling, Mjölby) och Kenth Gustafsson (Siemens, Finspång). Tänker att Rynestad måste fattat fel. Att de övriga ska korrigera honom. Men inte. När det blåser upp till akut kris och jobben hotas nonchaleras kunskapsbanken IF Metall. Jag tömmer kaffekoppen och lägger in en snus. Mikael Stenqvist tar sats, och efter några minuter förstår jag att aktivisterna i IF Metall varken tjurar eller hänger läpp. De skissar på en regional framtidsmodell. Gänget kring bordet har fått i uppdrag av avdelningens styrelse att snickra ihop förslag till en förebyggande, partsgemensam regional strategi.

– Vi lever med konjunktursvängningar, varsel och uppgångar, men vill se en östgötamodell som dämpar de negativa effekterna, och tack vare fortlöpande samverkan kan vi mobilisera kvickt och brett när något händer, säger Mikael.

I stället för akuta brandkårsutryckningar, alltså. Jag lyssnar när kvartetten omkring mig konkretiserar planerna. Lyssnar och njuter. Modellen är så mycket mer än att hantera kriser. Det handlar om omvärldsanalys, riktad kompetensutveckling, fungerande yrkesskola, en utvecklande arbetsorganisation osv.

Modellen bygger på IF Metalls "Hållbar utveckling och konkurrenskraft", en upphottad version av 80–talets "Det trygga arbetet". Samverkan är nyckelordet. IF Metall hoppas "kroka arm" med Teknikföretagen, Linköpings universitet, tjänstemännen, Svenskt Näringsliv och politiker.

– Dialog byggd på förtroende och gemensamma mål, säger Eric Rynestad.

Spännande. Fortsättning följer.