I dag gör kommunerna som de vill, vilket leder till att stora och/eller industritunga kommuner oftare erbjuder barnomsorg på udda tider än små kommuner utan industrier med skiftgång.
Det går inte att motivera kvälls- och nattdagis pedagogiskt, barnen sover ju. Det handlar helt och hållet om att möjliggöra förvärvsarbete för föräldrarna. Förskola till sent på kvällen är nämligen ingen service för att underlätta "livspusslet", om nu någon trodde det. Storhandling och altanbygge motiverar inte kommunal barnpassning. Och att bli förälder innebär att göra ekonomiska uppoffringar, så kvälls- och nattarbetare som har möjlighet bör byta till dagpass - trots förlorad ob-ersättning. Alla kan dock inte byta, och det är då barnomsorg på obekväm arbetstid blir aktuellt.
I Motala kommun ska tre förskolor från hösten hålla öppet till 22.30 på kvällarna. När kommunen lät Motalabor svara på en hypotetisk fråga om intresset för barnomsorg på obekväma tider, blev resultatet att mellan 60 och 80 familjer har ett sådant behov.
Men när kvällsdagis nu blir verklighet har bara en familj anmält intresse. Kanske beror det på de helt rimliga kraven; att föräldern (båda föräldrarna om de lever tillsammans, inklusive styvföräldrar) har obekväma arbetstider och att man har försökt att ändra arbetstiderna.
Det bristande intresset kan vara ett tecken på Motalas industrikris. Men om det låga intresset beror på att de flesta barn i Motala nattas varje kväll av en förälder eller mor/farförälder så är det positivt - det innebär mindre utgifter för Motalas skattebetalare och barn som får sova i sin egen säng.