Mediabilden av polisen: Mer eller mindre rasistiska personer som vräker ur sig okvädingsord i skumma krypin på Facebook. Jodå. Såna typer existerar. Att de får hållas är ett utslag av kollegornas flathet/feghet. Nånslags missriktad kollegialitet.
Enligt Leif G W Persson, polisprofessorn, före detta, ägnar sig poliserna hellre åt innebandy än att utreda brott eller synas på gator och torg. Det fåtal poliser jag känner tillräckligt väl för att våga/kunna föra ett djupare resonemang om polisarbetet ger en annorlunda bild. De beskriver, oberoende av varandra, hur de snärjs av en organisatorisk och byråkratisk koloss där allt mer av arbetstiden ägnas åt rapporter och annat uppgiftslämnande framför datorn. ”Jag ville bli polis, jag blev statistiker”, säger en.
Samma halvt uppgivna suckar som du kan höra från en lärare.
Så mycket fattar till och med jag att något brister när det gäller ledningen av polisens arbete. Beatrice Ask (M), justitieminister sedan 2006, och hennes alliansvänner fick det att låta så enkelt i valrörelsen 2006: Fler poliser och brottsbekämpningen tar ett sjumilakliv framåt. Sju år senare har vi 2 900 fler poliser än då. Polismyndigheten har drygt fem miljarder kronor mer att röra sig med. Men statistiken (Brå) för total uppklarningsprocent respektive person-uppklarningsprocent imponerar inte.
Är orsaken klippt odugliga poliser som hellre svettas med innebandyklubban i högsta hugg än gör det allmänheten inbillar sig att de ska? Knappast. Statistiken bekräftar tesen om ledningsproblem och organisatorisk oreda. Att sen höra och se rikspolischefen Bengt Svenson gör inte att förtroendet för polisledningens förmåga att hantera problemen åker hiss uppåt. Att justitieministern och regeringen låter honom sitta kvar säger också en del.
Vem betalar (M)?
Moderaterna vill inte berätta vilka som finansierar partiets valrörelse. Kanske är det några av de så kallade riskkapitalister inom vård och skola vars plånböcker gödslas tack vare alliansens skolpolitik? Kanske är det direktörerna i Svenskt Näringsliv och Skattebetalarnas förening, de som tjänar storkovan tack vare alliansens moderatstyrda skattepolitik?
Vi vet inte. Moderaterna fortsätter mörka, trots påstötningar från till exempel Europarådets anti-korruptionsenhet.