Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet i Linköping resonerar om att bilda ny politisk majoritet. Inte mig emot. Jag lanserade S/MP/FP–modellen i en krönika i april. Väljarnas val gör inte den föreslagna modellen mindre aptitlig. Tvärtom. Moderaterna, valets förlorare, kan inte göra anspråk på att ställa sig i spetsen för en majoritet. Det kan S, som belönas med ytterligare tre platser i kommunfullmäktige. S/MP/FP sitter på 40 av fullmäktiges 79 stolar.
Oortodoxa konstellationer är vardagsmat i kommunpolitiken. Linköping hör till blockbrytarpionjärerna. Minns samarbetet mellan S och dåvarande KDS. Samarbetet MP och S har gamla anor. Ett långtgående, blocköverskridande samarbete inom kommunpolitiken förutsätter att partiernas respektive frontfigurer finner varandra. Personkemin måste funka. Politiken då? För att knyta an till samtalen med S, MP och FP så lägger de grundläggande värderingarna inga hinder i vägen. Samtliga partier ägnade vidare skolan, jobben och äldreomsorgen stort utrymme under valrörelsen.
Den nya rödgröna regeringen betyder mycket för en S–ledd majoritet i Linköping (i just de konkreta områden som nämndes tidigare). Men utmaningarna är stora för den nya majoriteten, oavsett vilken färg den har. Det avgående, moderatledda styret uppehöll sig gärna vid Linköping som ettrig tillväxtraket, men baksidorna av framgångsmyntet ägnades mindre uppmärksamhet. Ta det otillräckliga bostadsbyggandet som exempel. Bristen på bostäder försvårar näringslivets rekrytering av nya medarbetare, bromsar inflyttningen och förvärrar boendesegregationen.
Prognosen säger att Linköping har 170 000 invånar 2030. Många av de nya Linköpingsborna är utrikes födda. 2006–2013 slog sig ungefär 8 000 utrikes födda ner i stan. Flyktingströmmen lär inte sina framöver.
Linköping är en av elva tätorter som ökade sin befolkning med mer än 10 000 invånare 1980–2010. Tillgängliga nationella prognoser pekar ut Stockholm som den stad som växer kraftigast framöver. Det ställer krav på kommuner som Linköping. Företagen inom till exempel forskning och utveckling måste kunna attrahera personer med specialkunskaper.
Det segregerade Linköping: Arbetslösheten i Berga var 8 procent 2007. I dag: Nära 14 procent.
Den breda arbetsmarknaden är en av Linköpings styrkor. 25 000 arbetar inom tjänstesektorn, något färre i offenlig sektor, 13 500 inom tillverkning och 7 000 inom handeln. Den vetskapen måste styra gymnasieskolans inriktning.
Stor uppmärksamhet måste ägnas den fortsatta expansionen och omvandlingen av innerstaden, men politikerna får inte glömma att det finns ett Linköping utanför innerstaden.
Vi får se om planteringen vid Stadshuset blommar till våren: Rosor, maskrosor och blåklint?