Ledare
”Det har jag aldrig varit med om att reflektera över över huvud taget, vad skulle vi kunna muta utrikesministern med, jag har svårt att förstå det riktigt.”
Så svarade Kommunals ordförande Annelie Nordström på frågan om lägenheten som fackförbundet hyrt ut åt Margot Wallström inte kunde uppfattas som en muta. Det kan ju vid en första anblick tyckas att fackliga engagemang i Sverige har mycket lite med utrikesministerns förehavanden att göra. Förutom då att Wallström, bortsett från att vara en politiker med stort inflytande i allmänhet, sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott (suppleant). Där har även LO:s ordförande en plats. I VU tas många centrala beslut för Sveriges största regeringsparti.
Men nu när DN har tagit del av ett brev som hon skickade till Margot Wallström i slutet på december, kanske mutmisstankarna klarnar något för Nordström.
I brevet ska fackordföranden vädja om utrikesministerns stöd rörande ett nytt löneavtal för FN-personal (Wallström hade ju själv en post inom FN 2010-2012). I brevet skriver Nordström, enligt DN, att det nya avtalet skulle innebära kraftigt sänkta löner för anställda inom FN. Vidare skriver hon att Kommunal ”känner allvarlig oro” och starkt stödjer FN-personalens fackförbund i kampen för bibehållna ersättningar. ”Vi ber er därför att se över och föreslå ändringar i ICSC:s förslag så att inga anställda eller deras familjer får det sämre nästa år än vad de har i dag”, avslutas brevet – som aldrig diariefördes på UD.
Kommentarer över hur Kommunal "över huvud taget" skulle kunna muta utrikesministern, tycks nu överflödiga.
Men brevet bekräftar också något annat. Det visar på den bild, som f d finansminister Anders Borg, gav uttryck för i fredags när han var självkritisk över hur Alliansregeringen försökt reformera arbetsmarknaden. Att försöka förhandla med facken visade sig vara lönlöst: ”De nordiska fackföreningarna har inte i sig att göra de nödvändiga reformerna. Det går inte att förhandla och nå framgång, det behövs lagstiftning", sa Borg.
Samma dag uttryckte Finanspolitiska rådets ordförande, Johan Hassler, vikten av att arbetsmarknadens parter förhandlar fram särskilda avtal som gör att nyanlända med låg kompetens kan anställas till lägre löner (Sveriges Radio 22/1). ”Man måste se sanningen i vitögat”, sa Hassler, men fick genast mothugg av Hotell- och restaurangfackets (LO) ordförande Therese Gouvelin: ”Man ska inte konkurrera med lägre löner utan med sin arbetskraft.”
Låst läge, precis som Borg sade.
Och även om S nu skulle se sanningen i vitögat och vilja testa lägre ingångslöner som ett sätt att öppna upp arbetsmarknaden för dem som står längst ifrån den, så sitter alltså LO-ordföranden i partiets verkställande utskott, och på kampanjpengar till S, och på gemenskap vid respektive parti- och förbundsstämmor.
Därtill sitter socialdemokrater i Kommunalägda (LO) hyreslägenheter.
Svårt att se mutsituationen?