Landstinget inför valet

Sjuksköterskor, barnmorskor och andra sliter häcken av sig för att upprätthålla en anständig vård.

Linköping2014-09-09 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Correns väljarbarometer: Drygt 37 procent av ett tusen tillfrågade väljare i Linköping tycker att höjda löner för sjuksköterskor och barnmorskor är den enskilt viktigaste frågan när det handlar om landstingets verksamhet.

Jag är inte det minsta förvånad. Och tror inte att väljare i andra delar av länet avviker från uppfattningen bland Linköpingsborna. Jag har sett det på nära håll under många års tid: Hur sjuksköterskor av samtliga kategorier – men även undersköterskor och läkare – sliter häcken av sig för att upprätthålla en anständig vård, trots en allt mer pressad arbetssituation med orgelbundna arbetstider och maffigt fet arbetsbelastning. De är fullblodsproffs. Låter inte sin frustration gå ut över patienterna. Eller kunderna som det väl heter nu för tiden.

En barnmorska tjänar lite drygt 30 000 kronor. Är hennes – jag har aldrig sett en manlig barnmorska – ansvar mindre än landstingsrådens? De tjänar ungefär dubbelt så mycket.

Det mesta av sjukvården är politikerstyrt. Alltså spelar landstingsvalet roll. Östergötland är intressant eftersom Norrköpingspartiet Vrinnevilistan stängt butiken. Partiet fick drygt 20 000 röster och åtta mandat i valet till landstingsstyrelsen 2010. Utgången av valet till landstingsstyrelsen beror i mycket på vilket av blocken som förmår att attrahera Vrinnevilistans väljare. Moderaterna, Socialdemokraterna. Miljöpartiet och Sverigedemokraterna gick fram i valet 2010. Håller valvinden i sig för S och MP, på samma gång som Vänsterpartiet ökar, bildar de rödgröna majoritet med Mats Johansson (S) som landstingsstyrelsens ordförande. Rättare sagt: Det där är mitt önskescenario. Risken är uppenbar att SD blir tredje eller fjärde största parti.

Alliansen har regerat landstinget i åtta år. Känns som att det är dags för en ny förare att ta över ratten. Kombinationen Stefan Löfven som statsminister/Mats Johansson som ledande landstingsråd känns både fräschare och angelägnare än alternativet Reinfeldt/Morell. Åtminstone att döma av de sjukvårdspolitiska manifest som respektive läger kablat ut inför valet. S–förslaget – som förutsätter att Löfven tar plats i Rosenbad – betyder bland annat ett tillskott motsvarande ungefär 80 miljoner kronor till fler anställda i vården i Östergötland. Mats Johansson & Co lovar vidare att ge grönt ljus för de lokalt anpassade arbetstidsmodeller som alliansen skrotade efter valet 2006. Fler utbildningsplatser till bland annat specialistutbildningen för sjuksköterskor är ett annat angeläget S–löfte.

De så kallade traineejobben betyder för Östergötlands del att ungefär 230 arbetslösa ungdomar ges möjlighet till utbildning och arbete inom sjukvården.

Landstingsvalet försvinner lätt i hanteringen så här i valrörelsen slutskede. Men viktigt är det.