Kryperiet för Israel

Varför försvann ök– & smeknamnen? Beror det på att vi är så lättkränkta numera?

Linköping2015-01-17 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eva Diesen, bibliotekarie, läste krönikan om biblioteken i Linköping och mejlar en bild från biblioteket i Malmslätt: Garbo och Elvis blickar ner över de glittrande guldgruvorna av litteratur å övrig kultur. I bakgrunden trängs en imponerande samling stolpaffischer. Filmer, alltså. Eva skriver att affischen med "Chans" är original. Wow! Biblioteket i Malmslätt är det kombinerade nostalgi– & kulturtemplet. Apropå bibliotek: Politikerna i Åtvidaberg har ägnat många debattrundor åt frågan var biblioteket ska placeras. Om bibliotekets roll och uppgift sägs desto mindre. Apropå nostalgi– & kulturtempel: Saxarna går heta hos Dennis Barbershop på S:t Larsgatan. Maja är Dennis senaste klipp. Hon lämnade John Bauer–gymnasiet i juni. En månad senare var hon i full aktion i barbershopen.

Backspegeln kastar oss tillbaka till 1955: Chevrolet lanserar smallblockmotorn och Ford Fairlane förgyller tillvaron med Crown Victoria–modellen. Kod 64B signalerar genomskinligt glastak. Chevrolets V8–motor: Snacka om slitstark spis. 2011 hade motorn inte bara växlat upp från 265 kubiktum, den hade sålts i mer än 100 miljoner exemplar. Fords Krom–Vicke la inte världen för fötterna. Då. I dag är den högvilt på samlarmarknaden. Hur många intresserar sig för årets stereotypt konforma modeller om 60 år? Bilarna är lika upphetsande som avdankade mamelucker i tvättkorgen.

Polisen i Belgien hade koll. Säpo har "avvärjt två terrorhandlingar i närtid". Tack, säkerhetspolisen.

Liberala ledarskribenter förfasar sig och häller hinkvis med kritik över ministären Löfven som haft fräckheten att erkänna staten Palestina. Utan att fråga Israel, tolkningsföreträdaren, om lov. Det borgerliga hyckleriet svämmar över alla breddar. För att inte tala om undfallenheten och kryperiet inför en utländsk stat. Vi närmar oss en punkt där kritik av Israels regering tolkas som ett utslag av åtminstone latent antisemitism. Därför är det tyst i media om Israels senast genomförda "förstatligande" av palestinsk mark. Jag var först skeptisk när regeringen hissade Erkänna Palestina–flaggan. Margot Wallströms artikel i DN 30 oktober slungade skepsisen all världens väg.

Backspegeln igen: 50– och 60–talen var smek– & öknamnens förlovade tid. Jag köpte Prärie och PinUp hos Boxarn och klippte mej hos Lödder. En av lärarna i samrealskolan "hette" Gummigutta. En polis i Vadstena kallades Midda. Hans efterträdare fick namnet Ettermidda. Bankdirektören hette Brazil Jack i folkmun. I dag är ök– & smeknamnen nästan bortsopade. Men vi är lättkränkta som aldrig förr. Kanske finns där ett samband.

Veronica Bergqvist Stoltz, Åtvidaberg, personifierar begreppet givmildhet. Två läckra priser till FredagsFrågan.

Trevlig helg – blås revelj!

Torbjörn Gustavsson är bygdeskribent & S–krönikör