Kortat steg från idé till företag

Replik av Christian Gustavsson (M) på ledaren "Lyss till erfarenhet" 12/6

Linköping2014-06-14 03:39
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Jag drivs av tanken att fler ska våga satsa på sin idé och bygga ett företag kring den. Det är det som ger fler jobb och ökade resurser till välfärden. Det är det som byggt Sverige starkt och som nu grundlägger de många framgångar vi ser i Linköping. Utifrån det synsättet lägger Alliansen nu fram förslag om hur företagen kan bli fler. En bärande del är att steget från idé till företag måste bli enklare, exempelvis genom att ytterligare sänka kravet på lägsta aktiekapital i ett aktiebolag till 1 krona.

Man kan invända att 1 krona är ett för litet aktiekapital för att bygga ett långsiktigt företag. Jag kan bara hålla med, men vi måste också se att företagande ändrats över tid. I industriföretaget - med investeringar, lager, maskiner - finns värdet i balansräkningen. I tjänsteföretaget sitter värdet i medarbetarna. Aktiekapitalet behöver självklart vara olika i de olika bolagen, men ”golvet” måste sättas utifrån minsta gemensamma nämnaren.

Den tid då aktiekapitalet utgjorde grunden för vem man gör affärer med, säljer varor till eller samarbetar med är för länge sedan passerad. Aktiekapitalet säger nämligen mycket lite ett företags ekonomi. Därför har det vuxit fram många tjänster där man kan bedöma och värdera andra företag och affärsrisker.

Redan för ett par år sedan sänktes kravet från 100 000 till 50 000 kronor, med en ökning av företagandet som resultat. Flera europeiska länder har gått längre och sänkt kravet till 1 euro. Erfarenheten är positiv med ett ökat nyföretagande. Varför skulle svenska företagare vara sämre eller ges sämre villkor?

Företagande ska vara en balans mellan möjlighet och risk. Om nyföretagandet ökar kommer vi också se fler företag misslyckas. I grunden är det bra. Innovation kommer inte ur det säkra, utan det osäkra. Därför måste näringspolitik handla om hur vi får fler att satsa på företagande. Det kommer vi fortsätta prioritera i Linköping och det kan underlättas av att steget från idé till företag kortas.

Läs mer om