Den som vill och kan jobba ska göra det. Först när arbetsförmågan av någon anledning är nedsatt ska trygghetssystemen träda in och kompensera för inkomstbortfallet.
Det är innebörden i den så kallade arbetslinjen - kring vilken den politiska enigheten är bred i Sverige.
Men det finns trygghetssystem som går på tvärs med arbetslinjen, som gör det mer lönsamt för den enskilde att leva på bidrag än att jobba.
Ett av dem är bostadsbidraget, som regeringen nu vill avskaffa.
Anledningen är att det för dem som får bostadsbidrag inte alltid lönar sig att jobba; att de som går upp i arbetstid riskerar sänkt bidrag och därmed att gå minus. Det ska i stället ersättas med ett höjt barnbidrag för ensamstående föräldrar - som utgör den största gruppen bostadsbidragstagare i dag - lät finansminister Anders Borg (m) meddela i Ekots lördagsintervju.
Det är bra att regeringen är konsekvent när det gäller arbetslinjen. Det ska löna sig mer att jobba än att leva på bidrag.
Samtidigt är det viktigt att skapa ett system som inte gör det ännu tuffare för ensamstående föräldrar, en grupp som redan har svårt att få ekonomin att gå ihop. Därtill måste de också ha en rimlig chans till att kunna försörja sig själva; att faktiskt hitta ett arbete.