I bakgrunden vevas det slitna positivet, med ord som tillväxtpakt och strukturella reformer. Suck & stön. Lissabonstrategin avlöstes av av EU 2020, en strategi för tillväxt och sysselsättning, Ny statistik från Eurostat berättar att arbetslösheten inom EU är den högsta sedan mätningarna startade 1995.
De många kindpussarna och de många tillkämpat glada leendena hos storfräsare som Angela Merkel döljer inte det faktum att EU-zonen halkar efter. Asien, Latinamerika och Afrika är frustande lejon vars andetag flåsar EU och USA i nacken.
Globaliseringen etablerades som begrepp på 1990-talet. Ekonomins internationalisering var förvisso inget nytt, men begreppet globalisering gav internationaliseringen andra förtecken, och eftersom de Europeiska ekonomierna inte förmått hantera utmaningen från de snabbväxande ekonomierna, vrids tumskruven åt, och när konkurrensen utifrån hårdnar och präglar snart sagtt varje skrymsle och vrå av till exempel den svenska verkligheten, inträffar det i förstone möjligen besynnerliga men samtidigt logiskt konsekventa att de fackliga organisationerna tappar mark, medlemmar och inflytande.
Boken "Facklig kräftgång" av Anna Danielsson Äberg och Tommy Öberg gestaltar den Europeiska paradoxen: På samma gång som lönearbetarna utsätts för allt hårdare press och tryggheten på arbetsmarknaden försämras, minskar deras benägenhet att organisera sig i facket.
- Flytt av produktionen till lågkostnadsländer och hot om flytt till lågkostnadsländer gör att människor blir rädda om sin anställning och lyhörda för signalerna från arbetsgivarna att hålla sig borta från facket, säger Tommy Öberg i tidningen Arbetet.
Facklig kräftgång bygger på författarnas samtal med fackliga ledare med flera i fem EU-länder.
Till sist (sommargnäll):Stockholmare och pensionärer går före i kön. Stockholmare och pensionärer proppar igen gångarna i livsmedelsbutikerna. Tv-programmen är kass.