Jobbskatteavdrag igen?

Linköping2013-09-10 07:27
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kickade partivännen Cristina Husmark Pehrson som socialförsäkringsminister. Hon var för öppen i fråga om alliansens syfte med att tvinga bland andra svårt cancersjuka personer att söka jobb:

– Resurser frigörs så att vi kan sänka skatterna för människor som arbetar, sa Husmark Pehrson.

Så har jobbskatteavdrag lagts på jobbskatteavdrag. Alliansföreträdare talade om 75 000 nya jobb tack vare skattesänkarracet. Arbetsförmedlingens statistik i går: Den öppna arbetslösheten fortsätter att öka.

Nu lallas om ett femtejobbskatteavdrag. Plus höjd brytpunkt för statlig skatt. Kostnad för staten: Cirka 14 miljarder kronor per år. Jobbskatteavdragen har hittills kostat statskassan drygt 80 miljarder. Nu anser sex procent av väljarna att ett femte avdrag är rätt politik. Stefan Löfven & Socialdemokraterna är emot. Men om regeringen inför det och sen kastas ur sadeln av väljarna i valet 2014 låter Löfven det femte jobbskatteavdraget stå orört, med undantag för löneslavar som tjänar max 60 000 kronor i månaden.

Jag läser rapporter från Majblommans riksförbund. Där noteras en ”kraftig ökning av antalet ansökningar om bidrag till glasögon”. När sommaren slog ut sina vida, gröndoftande vingar kom OECD–rapporten som säger att Sverige och Israel är de länder där den relativa fattigdomen ökar mest.

Ju mer av skattesänkningar, desto mindre av gemensam, skattefinansierad välfärd – den som är både rationellare och billigare och framför allt mer omfördelande än den helt eller delvis privatiserade välfärdsmarknad som vi styr i riktning mot.

Media rapporterar om underbemanning inom sjuk– och äldreomsorgen. Om resursbrist och försämrade resultat inom skolan. Om ökade kostnader för ekonomiskt bistånd. Om kommuner och landsting som tvingas anpassa sig till en fortsatt kärv ekonomi.

Är ett femte jobbskatteavdrag verkligen det vi ska lägga pengarna på?

Ulrika Marken!

Alltid andra onsdagen och torsdagen i september. Louise Hoffsten med band uppträder onsdag kväll. I år firar Marken 150 år. Som alltid är den värd ett besök. Här kan skådas många original. Jodå, jag är där.

Att porrsurfa

Rubrik i Corren i går: ”Porrsurfandet ökar bland unga pojkar.” Förklaringen stavas tillgänglighet. Smartphones, datorer, läsplattor. Det var annat förr. Krävdes gigantiska ansträngningar för att komma över det mest förbjudna, typ Piff, Paff och PinUp. Ansträngningen var en del av nöjet. Martins äldre syrra lånade Lars Görlings skandalomsusade ”491” på biblioteket och vi bläddrade och läste så ögona blödde utan att hitta nåt. För tre år sen köpte jag boken på Ulrika Marken. Boxholms bibliotek har alltid stånd där.