"Enkelt uttryckt, det finns ingen mer kreativ handling än att skapa en ny nation." Det skrev skådespelaren Sean Connery i New Statsman för några månader sedan. Allas vår original-James Bond har i drygt femtio år varit engagerad för ett självständigt Skottland (Connery är själv född i Edinburgh, säte för det skottska parlamentet). Idag kan hans dröm uppfyllas, när skottarna folkomröstar om utträde ur den brittiska union man tillhört under tre sekler.
Opinionsmätningarna tyder på en rysare, läget är nervdallrande jämt. Connerys argumentation i New Statsman är ganska typisk för den kilt-romantik som självständighetsrörelsen är marinerad i. Utan Englands kvävande skugga skulle kraften i Skottlands stolta kultur, historia och traditioner blomma upp och ge skottarna sin rättmätiga styrka åter, hemma och utomlands. Genom välsignelsen av denna förmodade nationellt kreativa explosion, kombinerat med turism, whiskey och - icke minst - flödande nordsjöolja, kan Skottland få en mycket rikare framtid på egen hand.
Faktum är dock att välfärden i denna fattigare norra landsände är beroende av skattemedel från Storbritanniens mera välmående södra områden. Inte ens Skottlands andel i nordsjöoljan kan kompensera för verklighetens tuffa realiteter. Globaliseringen och den tekniska utvecklingen har drabbat Skottlands gamla industristruktur hårt med arbetslöshet och sociala bekymmer som följd. Nationalisternas svar på denna komplexa problematik har varit förförande enkel: allt är den ogina Londonregeringens fel, oavsett om det varit Labour eller Tories som styrt. Notan för syndabockspopulismen kan stå både Storbritannien och Europa dyrt.
Skottarna lär knappast få det bättre om nationalisterna vinner folkomröstningen, tvärtom. Med ett till "Lillbritannien" reducerat Storbritannien försvagas britternas inflytande i EU och på det internationella planet. Tyngden i Londons traditionella röst för frihandel, för minskad makt åt Bryssel, för ordning och säkerhet i världen kommer att obevekligen att väga lättare. Konsekvenserna av ett sådant scenario är oroväckande svåröverblickbara, bland annat för Sveriges del, men Putin skrockar garanterat nöjd i Kreml.
Ett självständigt Skottland? Tyvärr agent 007. Enkelt uttryckt, det vore en destruktiv handling.