Höj rösträttsåldern

Linköping2012-11-02 02:07
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Det argentinska underhuset har beslutat att sänka landets rösträttsålder i allmänna val från 18 till 16 år. Måtte inte samma sak ske här hemma.

Allt sedan den parlamentariska demokratin tog sina första stapplande steg i Sverige har rösträttsåldern sakta men säkert sjunkit. På 1940-talet var den nere på 21 år, mellan 1965 och 1975 sänktes den i tre omgångar till 18 år. Samma förändringar skedde i många länder. Sverige avviker inte från det internationella mönstret. Nästan alla demokratier har idag 18-årsgräns.

Däremot kan vi konstatera att allt medan rösträttsåldern har sjunkit så har detta inte motsvarats av en tidigarelagt social mognad hos den unga delen av befolkningen. Tvärtom. Tonårslivet sträcker sig numera för många svenskar en bra bit förbi 25-årssträcket. Så var inte fallet för ett par decennier sedan. Det är därför enkelt att anse att rösträttsålderns förändring skett åt fel håll.

Men någon opinion för att höja rösträttsåldern finns inte. Inte här eller någon annanstans. I våras föreslog två representanter för Grön Ungdom att rösträttsåldern skulle avskaffas helt och hållet. Alla, även småbarn, skulle få rösträtt.

I Österrike får 16-åringar redan rösta. I Bosnien-Hercegovina får de göra det om de har ett arbeta. I vissa regionala val i Tyskland är rösträttsåldern också 16 år.

I grunden handlar det om synen på demokratin. Ska vi ha massdemokrati à la full ös medvetslös eller ska vi dra en åldersgräns där det i alla fall finns en rimlig chans att den röstande har uppnått mognad, kunskap och insikt nog att göra ett upplyst val efter eget tycke?

Ni kanske undrar vilken mognadsutveckling argentinska ungdomar genomgått för att förtjäna sin "sweet sixteen"? Ingen såklart. Presidenten Cristina Fernandez de Kirchner tappar mark i opinionsmätningarna och vill bredda sin väljarbas inför nästa års parlamentsval.

Läs mer om