Gunilla Carlsson: Östergötland ska inte ligga i botten!

För någon vecka sedan arrangerades Vadstena Mässa.

Vadstena. Ligger över snittet när det gäller företagsamheten i länet.

Vadstena. Ligger över snittet när det gäller företagsamheten i länet.

Foto: Annika af Klercker / SvD / TT

Linköping2015-04-23 03:45
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Lokala företagare och organisationer ställde ut för att visa upp sig, knyta kontakter och finna samarbeten. Många besökare och utställare, med fler affärsmöjligheter som resultat. Och med ökad stolthet över vad staden har att erbjuda kring tillverkning, handel och service.

Svenska kyrkan var medarrangör och jag tror att mötesplatser som detta skapar sammanhållning och medvetenhet hos vadstenaborna. Jag har upplevt samma stämning i Finspång, på liknande arrangemang. För de mindre orterna, som Vadstena, är det en utmaning att året runt ha öppna butiker och bra restauranger, vilket många kanske tar som självklarhet. Det är viktigt att lokalbefolkningen sätter värde på företagsamma människor och gynnar bygden.

Jag tänker på detta då jag läser rapporten ”Företagsamheten” som Svenskt Näringsliv publicerade i mars. För Östergötland är det tyvärr dystra siffror: ”Allt färre östgötar väljer att engagera sig i färetagande. För tredje året i rad minskar nyföretagsamheten i länet. Detta gäller särskilt bland den yngre befolkningen och Östergötland har nu Sveriges lägsta nyföretagsamhet bland unga. Nyföretagsamheten bland kvinnor har dock ökat något.”

Det är tydligen många äldre bland de företagsamma i länet, som snart ska pensionera sig och frågan infinner sig kring hur deras företagande ska tas vidare. Östergötland har Sveriges lägsta andel unga företagsamma! Rapporten tar inte upp hur invandrade svenskar påverkar företagsamheten, jag tror att många nya företag startas av invandrade, som ofta har goda kunskaper, högt servicetänkande, nya idéer och ibland också för att de har svårt att få anställning.

Glädjande är att östgötakvinnors företagande ökar, men samtidigt gör den svenska regeringens vänsterpolitik skada när man angriper vårdsektorns förmåga som jobb-, innovations- och välfärdsskapare.

Här är det många kvinnor som startar egen verksamhet, och trenden med fler kvinnliga företagare kan lätt brytas är jag rädd. Vad ska vi göra åt Östergötlands företagarsiffror? Är det kvinnor, ungdomar och invandrare som kan vända våra dystra siffror? Hur kan man göra det? Frågor som jag skulle vilja se mer på den regionala dagordningen.

Faktum är att Östergötland är på ”bottenlistan” vad gäller företagsamhet. Bara Blekinge, Örebro och Västmanland har sämre resultat. Inom länet bidrar Vadstena till att siffrorna inte är ännu sämre, tillsammans med Ydre, Ödeshög och Valdemarsvik. I Vadstena räknas 15 procent som företagsamma, jämfört med snittet 10 procent i länet. Ödeshög uppvisar den högsta nyföretagsamheten och det är glädjande!

Är det så att västra länsdelen kan skapa en ny vår kring företagsamhet som hela länet så väl behöver? Mycket av efterfrågan och köpkraften kommer utifrån, genom stora affärer, investeringar och turister men också genom det lokala näringslivet. Vi behöver mer regional sammanhållning, ökade lokala kontakter, samverkan mellan företagare och inte minst viktigt; förebilder.

Att invånare får möta drivande företagarna som utvecklar stad och land, och skapar arbete. Inte minst för att ge ungdomar inspiration för framtiden och företagsamhet.