88:an såg dagens ljus 1964 och är en verklig brottarklassiker i GB:s sortiment. Men det var inte GB som stod för lanseringen. Utan bolagets dåvarande ärkerival Trollhätteglass. Detta företag hade 1962 uppgått i den brittisk-holländska dagligvarujätten Unilever och fick därmed starkare finansiella muskler till att gå på offensiven i slaget om glassätarnas gunst. Som utmanare var 88:an ett vågspel.
Dittills hade folkhemmets glasspinnar varit ganska torftiga historier. 88:an representerade något nytt och sofistikerat, en för sin tid avancerad blandning av smaker, med inspiration hämtad från de mer raffinerade glassarna som fanns i USA. Skulle de svenska konsumenterna vara mogna för att ta steget över till den moderna glassåldern? Vi vet svaret. 88:an gjorde dundersuccé. På så vis öppnades dörren till en större variation i utbudet och djärvare smakexperiment. Några kanske inte så lyckade dock. Försöken att laborera med 88:ans vinnande formel har exempelvis inte slagit väl ut.
1975 dök en systerglass kallad 89:an upp, där ischokladen ersattes med svartvinbärsfudge. Den överlevde bara två säsonger och försvann, saknad av ingen, 1977. I början av 2000-talet kom lakritsversionen 88:an Black, följd av blåbärsvarianten 88:an Blue. Ingendera hade någon suck mot originalet och var snart barmhärtigt glömda. Nu testar GB igen, denna gång med en "jubileumssmak" av jordgubbsglass för att fira 50-åringen i form av 88:an Pink (mer kul idé än jättegod, tycker jag själv).
Men vad hände med Trollhätteglass som bar ansvaret och äran för 88:an? Tyvärr räckte inte succén för att klara företaget genom 70-talets lågkonjunktur. Sviktande lönsamhet drabbade även huvudkonkurrenten GB, som ingick i mejerikoncernen Arla. Resultatet? De bägge glasstillverkarna slog ihop sina påsar årsskiftet 1972/73. Unilever blev minoritetsägare i GB med 30 procent och övertog majoriteten från Arla 1985. Elva år senare sålde Arla sina kvarvarande aktier, varvid GB blev ett helägt dotterbolag till Unilever. Fast arvet från Trollhätteglass lever fortfarande genom 88:an och gör så förhoppningsvis länge än.
Dock gjordes ett bisarrt försök att sänka 88:an våren 2005. GB hade precis hamnat i ett surrealistiskt blåsväder med sin nya glass Nogger Black, vilken organisationen Centrum mot Rasism uppfattade som en illa dold attack på mörkhyade människor. Kort därefter drogs även 88:an in i debatten. Den 17/4 2005 kunde förvånade läsare av Aftonbladet finna en debattartikel i tidningen från Antidiskrimineringsbyrån i Malmö, som på fullt allvar skrev: "I många år har vi kunnat köpa 88:an från GB. Det är ingen hemlighet att 88 används flitigt i nynazistiska kretsar. H är den 8:e bokstaven i alfabetet, det är allmänt känt att 88 står för HH eller Heil Hitler... Med tanke på att barn är stora konsumenter av glass, är det onödigt och dumt med den här typen av reklam.”
Både Nogger Black och 88:an anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen. Som lämnade de förment rasistiska glasspinnarna utan åtgärd. Om någon ändå oroligt undrar, så nej: 88:an har ingen koppling till Hitler. Namnets bakgrund är att glassen var den åttioåttonde produkten som Trollhätteglass tog fram.