På grund av den höga ljudnivån, som gör det svårt för eleverna att koncentrera sig och orsakar både huvud- och magvärk, har hörselkåpor blivit ett allt vanligare inslag i svenska klassrum. På Karlslunds skola i Motala har man anammat användning hörselskydd och ser det som en del av ett kontinuerligt arbete med ljudet och arbetsmiljön. I en klass om 22 elever finns fyra kåpor att låna ut. ”Skulle fler behöva är det inga problem, då köper vi in fler”, säger läraren (Corren 17/10).
Karlslunds skola har gjort mycket för att sänka decibelnivån: på stolsbenen har tennisbollar satts dit för att dämpa skrapljudet, en ny, tystare ventilation har installerats och numera äter barnen inte ens längre i en matsal utan i respektive klassrum. Ändå säger den intervjuade läraren att hon under sina tolv år i skolan märkt att ”det är fler elever som i dag har svårt att koncentrera sig”.
Inte så konstigt. På de här sätten löser man ju inte problemet med för hög ljudnivå. I stället behandlas bullret som en konstant som elever och lärare måste anpassa sig till. De elever som föredrar lite lugn och ro när de ska läsa eller räkna får låna hörselkåpor så övriga kan fortsätta skrika och skräna. De som sköter sig får rätta sig efter dem som stör – är det en vettig problemlösning? Nej, det är snarare ett symptom på att något är väldigt fel.