Ledare
Många minns Socialdemokraternas förödmjukelse i Almedalen när partiet blev snuvat på avtäckningen av bankskatten. Av Sverigedemokraterna till råga på allt. Så när som på några timmars felmarginal (för S) var dock utspelet vältajmat – banker får inga höga popularitetspoäng av svenska folket. Samtidigt har förslaget stött på allt annat än lovord från experthåll. Det kommer i slutänden bli bankkunderna som får betala för den där skatten, varnas det.
Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill gå ännu längre och införa en transaktionsskatt, en så kallad tobinskatt. Det skulle inte fungera, eftersom kapital rör sig över hela världen. Såvida inte hela världen införde en exakt likadan skatt vid exakt samma tillfälle, säger finansminister Peter Norman (M) på ett fik i centrala Linköping. Han mumsar på vindruvor som han köpt på Trädgårdstorget och jag får gärna smaka. Snart kommer hans pressekreterare med te och en stor chokladboll som hon ställer framför ministern.
Alliansen har sin egen variant på bankskatt: arbetsgivaravgifterna inom bank- och försäkringsbranschen ska höjas. Men, är det inte en skatt på arbete som arbetslinjens grundare och beskyddare presenterat?
- Jo, det är det, svarar finansmarknadsministern lugnt.
Hans bedömning är att kunderna inte drabbas lika hårt av Alliansens förslag. Reformen har testats i Danmark med ”bara marginella effekter på sysselsättningen”. Dessutom är finansiella transaktioner momsbefriade, så banksektorn är redan gynnad.
- Och skulle ägandet flytta utomlands är det något som jag välkomnar, svarar Norman.
- Förutsatt att jobben fick vara kvar här då?
- Ja.
Svenskägda banker innebär nämligen risker för staten genom exempelvis insättningsgarantin. Sverige har EU:s näst största banksektor och det är ”the big four” – Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea - som dominerar.
Peter Norman blev medlem i Moderaterna samma dag som Fredrik Reinfeldt erbjöd honom ministerposten. Att han inte är en drillad politiker märks. Han ger korta, men detaljrika, svar och är inte rädd för tystnad. En sak som han har påpekat sedan han tillträdde, och upprörda röster höjs om vinstmarginaler, är att kunderna måste bli bättre på att byta bank - för sin egen och konkurrensens skull.
Fast det är inte så lätt, utan jobbigt och dyrt.
- Vi har gjort det lättare på flera sätt, säger Peter Norman och börjar tala folkbildning.
Privatekonomi har blivit obligatoriskt i gymnasieskolan. Precis som att man kan ta med sig sitt gamla nummer om man byter mobiloperatör, ska man nu kunna ta med sig sitt kontonummer om man byter bank. Banktjänster ska säljas var och en för sig, inte bara erbjudas som ”paketerbjudanden". Finansiella avtal såsom premiepensionstjänster, får inte längre ingås muntligen utan måste ske skriftligen. För att nämna några. Därtill har Finansinspektionen fått mer kontrollresurser.
Teet är slut, chokladbollen också. Finansmarknadsministern har fått en stor nektarin som pressekreteraren fiskat fram ur sin handväska. Jag erbjuds också en, men jag tycker det är svårt att äta under en intervju. Peter Norman håller uppenbarligen inte med mig.