Flera gånger har denna ledarsida tagit upp mörkandet av skattetrycket. Oftast brukar det anges som andel av BNP, vilket idag ligger kring 43 procent. Det är inte hela sanningen. BNP är ett trubbigt mått och heller ingen skattebas. En formidabel intäktskälla är däremot det arbetande folket, som får betala mycket mer än vad som klart och tydligt redovisas. Av varje hundralapp som en vanlig arbetstagare tjänar in, tar den politiska sfären totalt hand om närmare 70 kronor.
Det kan man tycka är orättvist, stötande och kleptokratiskt. Eller fullkomligt okej om man anser att politikerna i namnet av det gemensamma bästa äger rätten till huvuddelen av pengarna och kan sköta dem klokare så att alla blir gladare i långa loppet.
Oavsett ideologiskt perspektiv på saken, borde dock ett rimligt demokratiskt grundkrav vara att skatteuttaget åtminstone ska vara transparent. Istället är systemet konstruerat så att många pålagor i vardagen blir "dolda" för gemene man (löneskatterna är ett illustrativt exempel). Det liknar faktiskt ett sätt att dra medborgarna bakom ljuset. Hur hade acceptansen varit om vi själva, rent handfast, fått betala in all skatt till myndigheterna i slutet av månaden? Kanske är det där skon klämmer för makthavarnas del, röda som blå. Särskilt snyggt är det i alla fall inte.
Symptomatiskt är en ledarreplik i ämnet som Linköpings Fria Moderata Studentförening skickade in till Corren tidigare år (publicerad 31/1). Linköpings FMS menade att underlåtenheten att göra skatteuttaget transparent för väljarkåren var "ett av Alliansregeringens största misslyckanden" och uppmanade Östergötlands borgerliga riksdagsledamöter att driva på sina partier i frågan. Vad blev svaret från dem? Inget. Enbart tystnad (talande i sig kanske).
Nå, nu ska de - och deras kollegor på den rödgröna sidan - få en ännu chans. Socialdemokraterna svek sitt vallöfte om att inte höja bensinskatten. Dessutom, och detta är principiellt allvarligare, planeras höjningen att räknas upp enligt konsumentprisindex, plus 2 procent, varje år - utan att nya riksdagsbeslut behövs. Det innebär en automatiserad mörkning som på sikt drabbar våra plånböcker dramatiskt. Den redan betungande bensinskatten (över 60 procent av literpriset vid macken) kan över en tioårsperiod fördubblas.
Tyck gärna att bensinen ska vara jättedyr om det är er uppfattning, men det är själva metoden att pungslå folket det handlar om här. Är det ett schysst beteende mot väljarna, riksdagsledamöter?