Det visar en ny Sifo-undersökning presenterad i Svenska Dagbladet (25/7). Det massiva stödet finns i alla politiska partier, utom Vänsterpartiet. Där vill bara tjugotre procent behålla avdragen.
Att vänsterväljarna särskiljer sig är inte konstigt. Tvärtom går de i takt med sitt parti. Man vill att politiker och det offentliga ska omhänderta medborgarnas pengar och göra i sitt tycka klokare investeringar. Vad som är positivt är det mangranna stöd som avdragen har bland både övriga väljare och övriga partier.
Stödet är föga förvånande störst hos borgerliga väljare. Bland Centerpartiets väljare tycker nästan alla (97 procent) att rot- och rutavdragen är bra. Det är goda nyheter för Annie Lööf. Centerns försök att profilera sig som ett småföretagarparti verkar bära frukt.
Sedan rut-avdraget infördes 2007 och rot-avdraget 2008 har mycket förändrats. Är det någon som gynnas av avdragen är det småföretagen. Arbeten som tidigare utfördes svart, vilket förvägrade utföraren rätt att tillgodoräkna sig pension och sjukförsäkring, görs nu i den vita sektorn av ekonomin.
Skatteverket rapporterade i höstas att 47 procent av alla de företag som var verksamma i "rut-branscher" - exempelvis städning och tvättning - hade startats efter 2007, då avdragsmöjligheten infördes.
40 procent av köparna av rot-tjänster uppger att jobben tidigarelagts tack vare avdraget, eller att det aldrig blivit av om inte avdragsmöjligheten funnits. Dessutom har svenskarnas inställning till svartjobb förändrats med reformen. Färre tycker det är okej att köpa svarta tjänster än innan.
Rot- och rut-avdragen är en formidabel borgerlig succé, helt i enlighet med den förespråkade "arbetslinjen". När ett politiskt förslag träffar rätt hos breda lager i befolkningen, då blir det populärt. Svårare än så är det inte.