Sverige är bra på forskning men dåligt på att omsätta forskningsresultaten i näringsverksamhet. Bristande kommersialisering kallas det, när framstående forskningsprestationer inte leder till fler företag och jobb eller mer pengar till landet.
Men vad beror den låga kommersialiseringsgraden på? Det borgerliga svaret: Ett dåligt företagarklimat. För att forskningsresultat ska leda till jobb och tillväxt måste det in företag i ekvationen. Med världens högsta skatter, tung regelbörda och stelopererad arbetsmarknad, så måste du både vara osedvanligt riskvillig och ha god tillgång till kapital för att vilja starta företag i Sverige.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet tror att den bristfälliga kommersialiseringen har andra orsaker. Det är inte märkligt, eftersom sänkta skatter och mindre reglering som skulle ge ett friare företagarklimat, av tradition är sådant som vänstern är emot.
Men det blir ändå krystat när de ekonomiska talespersonerna Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) på DN Debatt (27/6) ger sitt recept: En effektivisering av det statliga riskkapitalsystemet och mer samverkan mellan stat, akademi och näringsliv ska få forskningen att leda till arbetstillfällen och tillväxt (de nämner även varierad forskning och akademikers rörlighet - plattityder som alla är överens om).
Företagen ska alltså bli fler och mer framgångsrika genom ytterligare statlig inblandning, inte genom lägre skatter och frihet från regleringar! För att tro på det måste man vara övertygad om att politiker och byråkrater är bättre än forskare och företagare på att se vilka forskningsresultat som kan kommersialiseras och hur det ska gå till.
Samtidigt är Anderssons och Bolunds debattartikel en utsträckt hand till regeringen inför höstens forsknings- och innovationspolitiska proposition. S och MP vill göra upp med alliansen om forskningspolitiken. Det kan en minoritetsregering knappast tacka nej till.
Eftersom de borgerliga och de rödgröna har olika idéer om den bristande kommersialiseringens orsaker lär det dock bli mycket svårt att komma överens.