Ett av Sveriges bästa bibliotek?

Jag besöker huvudbiblioteket och går i fällan som Lena Axelsson & Co gillrat: Blir kvar längre än beräknat.

Linköping2015-01-14 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linnea Jonasson, 11, läser fler böcker än jag. Förra året lånade hon 600 böcker i biblioteksfilialen i Linghem. Jag har två i näven när jag kliver ut från huvudbiblioteket: Sköra bestar av Tawni O´Dell och Den tjeckiske tangodansörens otroliga liv av Jean–Michel Guenassia. Jag fylls av andakt när jag strosar runt bland hyllorna. Vilken förmån. Att bara knalla in och låna böcker, filmer, skivor, med mera. Avgiftsfritt. Nyttigt att stanna upp och reflektera över det självklara. Det vi tar för självklart i dag.

Huvudbiblioteket är inbjudande. Trevlig, hjälpsam personal. Mitt lånekort är så inkört i biblioteket i Kisa att det trilskar och vägrar göra sin plikt i Linköping. Tjejen i receptionen fixar´t lätt som en plätt. Folkskolan och folkbiblioteken var en del av bottenplattan som folkhemmet byggdes på. Att göra läsandet och boken tillgängligt för alla – en revolutionär politisk handling. Jag blir kvar längre än beräknat. Lena Axelsson, boss för biblioteken, skrattar när jag berättar hur långlivad jag blev: "Det är tanken, vi utformar verksamheten efter målsättningen att besökarna ska dröja kvar." Lena trädde till som chef 2012. Kom närmast från tjänsten som kultur– & bibliotekschef i Vadstena. Sånt som borgar för kvalitet.

Politikerna satsade närmare 100 000 kronor på ökat öppethållande från och med 2013. Antalet lån och besökare ökade rejält. Statistiken för 2014 tas fram just nu: "När det gäller besök är jag övertygad om att den positiva trenden håller i sig, sånt ser man", säger Lena Axelsson. Ett huvudbibliotek, en bokbuss, ett 10–tal filialer. Politikernas mål: "Linköpings stadsbibliotek ska vara bland de fem bästa i Sverige 2015." Ökat öppethållandet plus satsning på den nya tekniken är delar av hävstången som ska lyfta biblioteket.

Biblioteket speglar samhällsförändringen. Tidningen Aktiespararen skriker ut "Guldregn på börsen. Utdelningsfesten fortsätter. Tidskriftskollegan Social Politiks förstasida: "De fattiga överges när välfärden privatiseras." Annie Lööf ser nöjd & belåten ut där hon ler på omslaget till Tidningen C. Jag skyndar mig att bläddra i Wheels och Nostalgia. Men saknas verkligen Riksettan? Elva böcker om Elvis på hyllorna i musikavdelningen: Klart godkänt. (Lika många andra är säkert utlånade.) I ett ställ med Klassiker stannar blicken på en bok av Jan Fridegård. Bibliotekets sätt att påpeka att jag är gammal. Fridegård var nutida när jag började låna böcker i Vadstena. På väg upp till tidningshörnan och Galleri Vända Sida stöter jag ihop med Wolfgang Peter Menzel. Vi konstaterar att tiden går. I galleriet hänger Anna–Katarina Hermanssons målningar. Jag faller pladask för Mosse II, Stubb och Höst. Kolla själv.

Att Linnea, 11, lånade drygt 600 böcker 2014 läser jag på bibliotekets Facebooksida.

Torbjörn Gustavsson är bygdeskribent & S–krönikör torbjorn.gustavsson@corren.se