När energifrågan ska diskuteras hamnar debatten gärna i ett ensidigt fokus på ett energislag, ofta för eller emot kärnkraft. Det som borde behandlas mer är helheten och hur vi säkrar vår energiförsörjning totalt sett.
I torsdags samlades några Östergötlands industritoppar på Linköpings slott för rundabordssamtal, inbjudna av Eon och länsstyrelsen. Saab, Holmen, Tekniska verken, Siemens, LRF och Billerud. Samtliga energiberoende företag med ett stort intresse för en förutsägbar och långsiktig energiförsörjning. Det är budskapet de vill skicka till statliga Energikommission, som under ledning av energiminister Ibrahim Baylan (S) ska ta fram underlag för en bred politisk överenskommelse om energipolitikens inriktning framåt.
Henrik Sjölund, vd för Holmen, menade att det finns farhågor för vad kommissionen ska komma fram till. Nämnda enkelspårighet gällande energislag, är en. Men också en rädsla för att kommissionen blir en passiv parkeringsplats för energifrågor eller härbärge för politisk kohandel mellan partierna. I nuläget vinner företagen dock inget på en negativ attityd, enligt Sjölund, utan ser med tillförsikt på Energikommissionens arbete.
Louise Trygg, biträdande professor vid institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, poängterade vikten av hållbarhet. Näringslivet tycks inställt på den omställning som måste ske för att Sverige ska nå klimatmålet om nollutsläpp av växthusgaser 2050. Men energi handlar även om ekonomisk och social hållbarhet.
Energi är inte bara elförbrukning till tunga industrier så att företagsledare blir nöjda. God energiförsörjning till vettiga priser är konkurrenskraft. Människors jobb, med andra ord. Försörjning och skatteintäkter som bekostar vår välfärd. Skolor, sjukvård och omsorg och sådant som berör i din och min vardag.
Ett exempel: Skatten på vattenkraft höjs och elpriserna följer med. Företaget X får högre produktionskostnader och måste effektivisera. Anställde Y blir uppsagd och går från egenförsörjning till a-kassa. Kommunen där X verkar och Y bor förlorar skatteinkomster och ger barn- och ungdomsnämnden besparingskrav. Dagiset där Y har sina barn förlorar en anställd pedagog och förskolechefen tvingas välja mellan att ställa in en utflykt eller dra ner på matkontot.
Så hänger det ihop. Energiförsörjningen påverkar inte bara företagen och hushållens elräkningar, utan hela samhället och ja, kvaliteten i förskolan. Energifrågan är lika närodlat lokal som den är världsomspännande. Tillväxt, utveckling, klimat, säkerhetspolitik – allt ryms inom energifrågan. Vikten av att Östergötlands näringsliv är med i matchen kan inte överdrivas.