Vi sköter en allt större del av våra dagliga sysslor på internet. Vi skickar e-post, läser tidningen, handlar kläder, böcker och till och med mat. Enkelt, billigt och bekvämt, tycker de flesta.
Men det finns en baksida. En ny undersökning från EU-kommissionens eurobarometer visar att nästan var tionde svensk på ett eller annat sätt har utsatts för brott på nätet.
Det har säkerligen till stor del att göra med att svenskarna är ett internetälskande folk. I undersökningen framkommer hur mycket vi, i jämförelse med resten av Europa, använder Internet. Andelen som surfar på nätet flera gånger om dagen är nästan dubbelt så stor i Sverige som i övriga Europa. Andelen som aldrig använder Internet är fyra gånger så liten som på resten av kontinenten. Risken att stöta på trubbel ökar såklart med ökad användning.
Samtidigt är medvetenheten om säkerhetsriskerna online högre i Sverige än i andra länder. Precis som vår vilja och förmåga att skydda oss. Vi är exempelvis bättre på att använda virusskydd och mindre benägna att lämna ut personuppgifter på webbplatser.
Men det räcker inte. Fler och fler blir lurade på sälj- och auktionssajter. De betalar innan de fått se varan eller får sina identiteter kapade på grund av otur eller klumpighet.
Det är uppenbart att den höga tillit som finns i det svenska samhället förvänts existera också virtuellt, eftersom många agerar som om den gör det. Det är förstås bra. Men till skillnad från den fysiska verkligheten kan vi inte personligen bedöma de vi interagerar med lika lätt. Vår försiktighet måste skruvas upp, inte ner när vi är online.
Till det kan läggas en god portion sunt bondförnuft. Gör aldrig något på nätet du inte skulle göra någon annanstans.