Granskningen kommer i efterdyningarna av det snart två år gamla fallet då en tvåårig pojke avled efter att ha blivit slagen i magen av sin styvpappa. Då hade omsorgs- och socialnämnden uppmärksammats om den aktuella familjen, bland annat av landstinget, men inte funnit skäl att agera.
Att hantera socialärenden är inte enkelt, en god påminnelse för alla oss som inte gör det. Möjligheten att vara efterklok är oändlig. Men utan nytta för drabbade. Borde händelserna i Mjölby ändå inte fungera som en varningsklocka och en uppmaning till omsorgs- och socialnämnder att agera oftare i förebyggande syfte? Kanske inte ändå.
För det finns exempel där det också blivit väldigt fel, fast åt det andra hållet.
SVT:s Uppdrag granskning visade i höstas en dokumentär om ett föräldrapar i nedre Norrland som anklagades för sexuella övergrepp på en av sina döttrar. I det fallet räckte det med ett telefonsamtal från en av familjens anhöriga för att barnen skulle hållas borta från föräldrarna i över två månader, och pappan vara häktad i en månad. Helt grundlöst skulle det visa sig.
Att agera förhastat kan också få oerhörda konsekvenser och orsaka enorm skada för en fullt fungerande familj.
Det är dessa svåra avvägningar som ansvariga politiker och tjänstemän ställs inför hela tiden. Blir det fel kommer anklagelser (och självanklagelser) som ett brev på posten. Frågan är vad som kan göras för att öka kunskapsnivån och känslan för rättsäkerhet hos de fritidspolitiker som måste fatta de här svåra besluten.