Dagen efter andra avsnittet av Belinda Olssons "Fittstim – min kamp" i Svt. Ställde Ulf Lundell upp? Han har säkert mer vettiga saker att säga om kvinnokampen än många av de uppblåst hysteriska fånskallar inom media som recenserar sönder Belindas program i stället för att attackera klassamhället och krossa könsmaktsordningen. (Bara nu inte någon plockar tidningen Slitz från 1996 där Lundell poserar tillsammans med två halvnakna blonda bombnedslag, då tar det hus i helvete, igen).
Belinda Olssons serie gör mer nytta än skada. Skit samma att serien uppmärksammar en del udda korkade inslag. När den värsta upphetsningen lagt sig och dimmorna skingras ser vi förhoppningvis konturerna av de stora och angelägna frågorna. Som till exempel utslagningen av kvinnor i arbetslivet. Eller unga kvinnors växande utsatthet, mätt i antalet anmälda våldtäkter och misshandelsfall. 98 procent av dem som misstänks för sexualbrott är män.
Arbetande kvinnor går i pension vid 62,1 års ålder. "Pensionssnittet" för arbetarklassens kvinnor är ännu lägre. Boven i dramat heter belastningsskador, orsakade av en arbetsmarknad som i mycket är mer anpassat till mannen än kvinnan. Visst, även gubbar slits sönder av hetsen och stressen men all forskning visar att den slår hårdast mot kvinnorna. Som i många fall också bär det tunga lasset hemmavid. Arbetsmiljöverkets kampanj 2012–2014 för att förbättra kvinnors arbetsmiljö kom inte till av en slump.
Visstid: 697 000
Arbetsmarknaden i dag: Allt fler tvingas till ofrivilligt deltidsarbete. Drygt hälften av LOs kvinnliga medlemmar och drygt 30 procent av TCOs kvinnliga medlemmar. Inte fackligt anslutna: 70 procent. Ofrivillig deltid är en klass– och könsfråga. Sak samma med visstidsanställningarna inom privat och offentlig sektor. 697 000 arbetar visstid (SCB). Gissa vilket kön som är överrepresenterat? Sverige kritiseras av EU, som ifrågasätter otyget att stapla korttidsanställningar på varandra. Alliansregeringen nonchalerar problemet. Förvånad?
Nåt att grunna på: Vad innebär det ofrivilliga deltidsarbetet och visstidsträsket för morgondagens kvinnliga pensionärer?
Lundell instämmer
Unga tjejer i industrin intervjuas i Dagens Arbete. Petra Ekerum säger så här: "Jämställdhetsfrågor får alldeles för liten plats i debatten. Tyvärr är det extremfeminister som får representera alla feminister, män som kvinnor. Många vill nog inte bli hopkopplade med extremister och då vågar man inte heller längre kalla sig för feminist. Sjukt tråkig utveckling och det hämmar jämställdhetsfrågorna överlag."
Jag är övertygad om att Ulf Lundell instämmer.