Bäst i Östergötland

Linköping stiger på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimat. Men det finns utrymme för förbättringar – och grannsamverkan.

Östgötapendeln. Ett bra företagsklimat i både Linköping och Norrköping skulle hela länet vinna på.

Östgötapendeln. Ett bra företagsklimat i både Linköping och Norrköping skulle hela länet vinna på.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2014-05-07 03:37
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I går offentliggjorde Svenskt Näringsliv sin ranking över företagsklimatet i landets kommuner. För Östergötland innebär listan blandade besked. Linköping blir bäst i länet. Förstaplatsen nås på grund av att Åtvidaberg backar 10 steg till plats 40 (plats 21, 2012). Svenskt Näringsliv påpekar dock att eftersom listan är relativ till sin natur bör förändringar mindre än 20 steg uppåt eller neråt, inte tas på så stort allvar. PR-mässigt är det förstås en vinst för Linköping att vara nummer ett i Östergötland. Framsteg syns på komptenstillgång samt infrastruktur. Däremot upplevs framför allt skolans, men även kommunpolitikernas, attityd till företag som sämre och ett riktigt dåligt betyg får Linköpings kommun gällande konkurrensen med företagen. Så det finns saker att jobba på. Sveriges femte största stad, där idéer ska ”bli verklighet”, kan heller knappast nöja sig med en 34:e plats.

Ydre halkar ner 30 placeringar till plats 68 vilket ändå är en bra ranking för en så väldigt liten kommun. Jämförelsen kan göras med Boxholm på 193:e plats, ett tapp på 76 placeringar. Motala - som länge har innehaft länets jumboplats och som erfarit flera företagsflyttar och nedläggningar, senast Autoliv tidigt i våras – går faktiskt uppåt på årets ranking (plats 215). Framför allt är det medias attityder till företagande samt vägnätet, tåg- och flyg som får höjda betyg av företagarna i Motala. Fortfarande tycks dock den allmänna inställningen till företagande, främst bland kommunpolitiker, vara tämligen usel. Vilket förstås hör samman med den dåliga servicen, tillämpningen av lagar och regler samt konkurrens med företag som kommunen erbjuder verksamma företagare.

Ungefär lika många placeringar som Motala tagit in (32), tappar en annan företagsflyende kommun: Norrköping (34). På fyra år har kommunen rasat drygt 100 placeringar på Svenskt Näringslivs ranking. Talande för det offentliga styrets inställning är de regler för uteserveringar som Norrköping fastställt. De restaurang- och pubägare som investerat i trägolv eller terrasser för sina gästers välbefinnande, fick besked om att dessa måste rivas på egen bekostnad. Kommunen har nämligen bestämt att ”stadens golv”, det vill säga gatan, också ska vara uteserveringarnas. Efter några dagars massiv kritik gick kommunalrådet Lasse Stjernkvist (S) ut och skrev att ”kommunen vill också bevara Norrköpings uteserveringar”. De rigorösa riktlinjerna för uteserveringarna ska utvärderas och kommunen ”kan redan nu se behovet av att stärka dialogen ytterligare med stadens krögare”. Jo, man tackar.

Liksom Linköpings förbättrade företagsklimat är viktigt för hela regionen, är Norrköpings försämrade miljö det också. De två ”tvillingstäderna” ska föreställa motorn i länets tillväxt och framgångar, men Norrköping gör inte sitt jobb. Kanske är det läge för politiker och tjänstemän i länets storkommuner att prata ihop sig om en gemensam strategi för ett bättre företagsbemötande? Ett sådant skulle tjäna hela Östergötland.

Läs mer om