Det var då drömmar förverkligades. Den i dag hånfullt föraktade bruksandan garanterade arbete och välfärd för den enskilde. Men visst förekom stank av inskränkt självgodhet. Läs arbetarförfattaren Kurt Salomonssons romaner.
AB Åtvidaberg–Facits sol stod i zenit när kommunen firade 550 år 1963. Nu firas 600–årsjubileum och tappert kämpande Åtvidaberg dras med samma problem som präglar övriga småkommuner i riket. Åtvidabergs styrka är närheten till Linköping samt den successiva omdaningen av näringslivet. Långtifrån alla har fixat att gå från det ensidiga beroendet av ett stort och dominerande företag till ett mer mångfacetterat näringsliv.
Åtvidabergs industriella historia fortsätter att fascinera. Efter att ha lyssnat till Facitveteranen Göran Arvidsson, 92, (se Corren torsdag) rusar (nåja) jag över torget till bokhandeln och köper Tom Peterssons bok om Åtvidabergs Industrier och Facit: "Fadern, sonen och det heliga företaget" med undertiteln "När Åtvidaberg och Facit erövrade världen – och hur de förlorade den". Jag läste och fascinerades av Peterssons "I teknikrevolutionens centrum" (2003). Nu fördjupas resonemangen och historieskrivningen. Bäst av allt: Petersson tar död på myten att Gunnar Ericsson och Facit satt som en däst pascha och rullade tummarna när det japanska teknikundret drog fram.
Stordåd av BrukskulturÅtvidaberg vårdar sin historia. Brukskultur med bland andra Britt Svensson och Roy Andersson uträtttar stordåd med små resurser. Facettens lokalhistoriska arkiv rymmer oceaner av spännande dokument.
Apropå Åtvidabergs historia: Vem tar sig äntligen an uppgiften att skriva den kompletta biografin över Theodor Adelswärd, en av de mest fascinerande och dådkraftiga gestalter som verkade vid tiden för det moderna och demokratiska Sveriges genombrott?
550–årsjubilerande Åtvidaberg 1963: Ungdomarna stämplar in på Facit efter skolan. 600–årsjubilerande Åtvidaberg: Ungdomarna på Facettens gymnasieskola fortsätter att vinna pris på mässan för Unga Företagare.