Arbetsolyckor och kvinnor

Linköping2014-04-29 07:50
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Världsdagen för arbetsmiljö inföll i går. Jag anfölls av minnet av skyddsombudet på Plastbolaget i Vadstena som tillhandahöll kondomer. Han gav begreppet skyddsombud en vidare dimension. Det här inträffade när Thorbjörn Fälldin var statsminister. Politikerna varnade för den höga och växande arbetslösheten bland unga. Fem procent var utan jobb. Skyddsombuden var en växande massrörelse. Men bara en tillhandahöll kondomer.

Ett skyddsombud på ett privat gruppboende i Småland kickades nyligen. Hon är inte den första som sparkas. Inte den sista heller. Motsättningen mellan arbete och kapital var inte en skrivbordsfantasi signerad Karl Marx. Den rasar mitt i bland oss, här och nu. Facken och löneslavarna trängs tillbaka. Jag läser att ungefär hälften av samtliga kvinnliga arbetare har tillgång till företagshälsovård. Högre manliga tjänstemän: Drygt 80 procent. Klassamhället mitt i bland oss.

Korttidsanställningar, tillfälliga påhugg. Flexibilitet – på vems villkor?

Vidrigt värre: Alliansregeringens ministrar hann knappt sätta sig tillrätta på taburetterna i Rosenbad förrän resurserna till Arbetsmiljöverket drogs ner och Arbetslivsinstitutet slaktades. Kombinationen färre skyddsombud och färre uppsökande inspektörer slog hårt mot arbetsmiljöarbetet. Det märks i statistiken. Antalet arbetsolyckor med frånvaro som följd har ökar kraftigt sedan 2009. Detsamma gäller kurvan som registrerar utvecklingen av arbetssjukdomarna.

Sticker ut mest: Den våldsamma ökningen av arbetsolyckor och arbetssjukdomar bland arbetarkvinnor (vård/omsorg, tillverkningsindustri). Östergötland är inget undantag. Tvärtom. Antalet arbetsolyckor med frånvaro inom vård/omsorg var 272 år 2012. Antal drabbade kvinnor: 251.

Signal som ger hopp: Skyddsombuden är mera på hugget i dag än tidigare. 2013 gjordes 584 6:6:a–anmälningar (som tvingar Arbetsmiljöverket att agera). Det är en fördubbling jämfört med antalet anmälningar år 2000. Sektorn vård/omsorg svarar för det mesta av ökningen. Härligt! Kvinnorna – 80 procent är kvinnor – i vården och omsorgen vägrar fortsätta ta skit. Vilket antalet skyddsombudsstopp skvallrar om: De ökade med 65 procent 2008–2013 (hela arbetsmarknaden).

Arbetsmiljöverket fortsätter – trots att regeringen gjort sitt bästa för att förvandla myndigheten till en tandlös papperstiger – att bedriva uppsökande verksamhet på arbetsplatserna, just nu med inriktning på belastningsskador.

Det fortlöpande, systematiska arbetsmiljöarbetet förutsätter stöd i lagstiftningen. Kom ihåg det när det drar ihop sig till EU–val. Starka krafter inom EU betraktar nationell lagstiftning som ett hinder för den inre marknaden. De vill ha ett oinskränkt arbetsgivarherravälde. Det är därför anarkin inom transportsektorn tillåts fortsätta. Det är därför utländska arbetare tvingas arbeta under vämjeliga villkor i Sverige (Laval–domen).

Torbjörn Gustavsson är bygdeskribent & S–krönikör torbjorn.gustavsson@corren.se

Läs mer om