Tyskland genomför "Industry 4.0". Det fjärde industriella lyftet. Finland, Danmark, Storbritannien hakar på. Sverige, tidigare i frontlinjen när det gäller halsbrytande effektiva, automatiserade produktionsprocesser, halkar efter. Budskapet från 90–talet, att industrin hör gårdagen till, fick fäste på högsta politiska nivå. Minns statsminister Reinfeldts ord 2013 att industrijobben är "praktiskt taget försvunna". Samtidigt, i Tyskland och USA, överlade politikerna med industrin: Hur öka industrins förädlingsvärde? Hur kombinera fortsatt automatisering med nödvändiga investeringar i innovationer, forskning och utveckling? I Finland agerade staten och kapitalet tillsammans, i syfte att stimulera digitaliseringen av arbetsprocesserna.
Industrin, i vid bemärkelse, står för en fjärdedel av Sveriges BNP. 60 procent av industrins underleverantörer åtrerfinns i tjänstesektorn. Industrin är av avgörande betydelse för vårt lands tillväxt, sysselsättning och välfärd. Statsminister Löfven är en av få ledande politiker som inser industrins betydelse. Därför måste han gå från ord till handling och konkretisera tankarna på den nyindustriella epoken. Men det är bråttom, det brinner i busken.
Vikande produktivitet – minns vad Paul Krugman säger: "Produktiviteten är inte allt, men i det långa loppet är den nästan allting" – sjunkande investeringar, brist på innovationer, mer av finansiell förvaltning. Inte konstigt att industrisverige skakar i sina grundvalar. Kommer därtill att vissa sektorer, som nu senast stålindustrin, tvingas hantera ett massivt prisfall (Kina har gått från att vara nettoimportör till att exportera på bred front).
Åke Svensson, tidigare koncernchef/vd vid Saab AB i Linköping, numera vd för Teknikföretagen, pekar tillsammans med bland andra Cecilia Fahlberg, Unionen, och Anders Ferbe, IF Metall, ut den nödvändiga riktningen i en artikel i Ny teknik. Skribenterna nämner områden som energipolitiken, kompetensutveckling, forskning & utveckling och infrastruktur. Ett är säkert: Det krävs sektorsövergripande allianser för att hävda och stärka industrin. Dvs samma strategiska samarbete som förekommer i Tyskland med flera länder. Lite av back to basic alltså. ABB och Ericsson lyfte tack vare statliga beställningar.
Fortsatt rationalisering med automation och digitalisering som motorer förutsätter investeringar på bred front, med staten som en av parterna. Industrin måste vidare samarbeta med och dra nytta av tjänstesektorn.Ny rapport från IF Metall: Storbolagen fortsätter att anställa utomlands. Det är inget nytt. Så har det sett ut sedan 1980. Det nya är att Sverige är hotat som industrination. Musik, media, turism & övrig högprofilerad högstatustjänstesektor till trots – utan industrin står vi oss slätt.
Torbjörn Gustavsson är bygdeskribent & S–krönikör torbjorn.gustavsson@corren.se