Anna, ett av 350 S-ombud

Anna Johansson är undersköterska och ordförande (S) i Omsorgs- & socialnämnden i Mjölby kommun.

Linköping2013-03-26 07:54
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Anna mejlade mig sedan jag skrivit en krönika om Socialdemokraternas i Linköping motion om stopp för delade turer till S-kongressen i april. Jag uppmärksammade i krönikan att de anställda i Mjölby kommun tvingas uthärda delade turer och frågade spydigt om kongressombuden från Mjölby kommer att rösta ja till motionen från Linköping.

Anna Johansson, ordförande i en tung nämnd med en budget på drygt 439 miljoner kronor, tidigare undersköterska med erfarenhet av delade turer, reagerade. Med rätta. Och satte fingret på en av inrikespolitikens mest brännheta konfliktytor – hur tackla de växande behov som följer med den demografiska förändringen? Kommunpolitiker som Anna Johansson känner av konsekvenserna av alliansens politik. Hon tvingas hantera en verklighet som bland annat präglas av en fortlöpande övervältring av kostnader från stat till kommun. Och så det självklara: Ju fler jobbskatteavdrag, desto mindre resurser till den gemensamt finansierade välfärden.

Anna är ett av 350 ombud på S-kongressen i Göteborg. Brinner av lust av utforma en politik som attraherar väljarna i valet 2014. Och som sätter stopp för den omvända fördelningspolitik som är alliansens signum.

Kongressen, ja.Stefan Löfven säger att S inte kommer att opponera om alliansen drämmer till med ännu ett jobbskatteavdrag. Jag menar att en politik som syftar till att åtminstone upprätthålla kvalitén i till exempel omsorgen kräver att det fjärde jobbskatteavdraget (drygt 10 miljarder kronor per år) måste rullas tillbaka. Jag är övertygad om att arbetarklassen och stora delar av medelklassen köper min modell, om de ges möjlighet att välja. Vilket förutsätter att S ägnar viss pedagogiskt utrymme åt att förklara sambandet mellan gemensamt finansierad välfärd och skattekvot.

Ett skrotat fjärde jobbskatteavdrag och stopp för ett femte betyder att pengarna kan användas för att – bland annat – anställa fler inom välfärdssektorn, och för att åtminstone begränsa sånt som delade turer till ett minimum. Den som överlever Påsk får se var Socialdemokraterna landar. En kombination av påslag till den offentliga sektorn samt sänkta

arbetsgivareavgifter i personalintensiva sektorer känns som vettig, jobbskapande politik.