Alliansen fyra år till?

Linköping2014-04-08 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lite drygt fem månader till valen i september. Högerkollektivet Alliansen vevar skrytvalsen – hör hur den gnisslar! – och begär förnyat förtroende av väljarna. Mer av systemförändringspolitik. Är det vad väljarna vill helst av allt?

Veckan som var: Ny rapport om tillståndet i apotekssverige: Antalet apotek har har ökat med 40 procent (368 nya apotek) men tillgängligheten har inte ökat eftersom de flesta nya apoteken slår upp skylten i de större städernas centrala delar. Tillgängligheten för kroniskt sjuka är sämre i dag än den var 2006. Många receptbelagda läkemedel finns inte i lager. Det där har Frugan erfarenhet av. Socialminister Göran Hägglund (KD) lägger huvet på sne och säger att alla "naturligtvis" har rätt till blablablablabla. Hur det ska se ut efter ytterligare fyra alliansår vågar jag inte tänka på.

Ny Pisarapport om tillståndet i skolan. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) förklarar de dåliga resultaten med att hänvisa till sossarnas flumskola. Björklund, ansvarig politiker för skolan i snart åtta år, flyr ansvaret. Så kommer det att låta också 2018, om alliansen sitter kvar.

Högerkollektivet lånar 12 miljarder kronor för att sänka inkomstskatten för oss löntagare. Så fördjupas skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer. På samma gång som regeringen lånar för att glädja (?) löntagarna hänvisas varannan kvinna som går i pension till garantipension. Det betyder mellan 5 000 och 8 000 kronor i inkomst per månad. Finansminister Borgs riksdagsarvode uppgår till 121 000 kronor per månad. En annan som sänker inkomstskatten med lånade pengar är Annie Lööf (C). Hon tjänar 157 000 kronor i månaden. Hur det ser ut efter ytterligare fyra år med alliansen är inte svårt att räkna ut.

Bostadsbyggandet: Högerkollektivets fagra löften från 2006 föll platt till marken. Boverkets studie över bostadsbyggandet i Norden är snudd på skrämmande läsning, med Sverige i skamvrån. Högerkollektivet bygger bostadsbrist.

"Massarbetslöshet". Ordet satte sin prägel på valrörelsen 2006. Anders Borg och Fredrik Reinfeldt använde det ofta och gärna. Då pendlade arbetslösheten kring 6,5 procent. I dag är den 7,9 procent (KI). Den så kallade jämviktsarbetslösheten är t o m högre i dag än den var 2006. Sysselsättningen har ökat, men inte i alls den omfattning som motsvaras av befolkningstillväxten. Högerkollektivet slutspurtar genom att gömma undan arbetslösa i bland annat Fas 3. Varför skulle alliansen lyckas kommande mandatperiod när den misslyckats med jobben sedan 2006?

Väljarna, det är vi. Men vad betyder vi, egentligen? Det som oroar mig mest är de allt tätare banden mellan allianspolitiker och lobbyister och s k riskkapitalister inom välfärdssektorn. Vi uppmanas pröjsa via skatten men har ingen kontroll över i vilka fickor skattepengarna hamnar. Luktar bananrepublik lång väg.