De styrande högerpartierna i Stadshuset i Linköping dundrar på i privatiseringsfilen. Snart passerar de den för alliansens viktiga milstolpen som förkunnar att all äldreomsorg ligger i händerna på privata utförare.
– Mångfald och valfrihet! utropar Jan Willy Andersson (KD), som håller i klubban när den kommunalt drivna äldreomsorgen auktioneras ut.
Auktionisten Andersson har låtit undslippa sig flera intressanta formuleringar under resans gång.
– Det existerar inget samband mellan kvalitet och personalbemanning, sa han vid kommunfullmäktiges sammanträde i november 2011.
Vilket förklarar varför allianspartierna fäster stor vikt vid principen "mest fördelaktigt pris" men nonchalerar kravet på minimibemanning.
I en intervju i Corren samma år satte auktionisten Andersson likhetstecken mellan trähusindustrin och driften av äldreomsorg. "Marknad som marknad", resonerar Andersson (och demonstrerar därmed en häpnadsväckande okunskap om marknadsekonomins funktionssätt).
Nu senast är det Investorägda Aleris som tar över Kanalgården och Landeryd, två vårdbostäder som i dag drivs av kommunägda Leanlink. Som, med allianspartiernas privatiseringsstrategi som bakgrund, har svårt att hävda sig. Per Petersén, Leanlinks vd, sa så här tidigare i Corren: "Så länge vi konkurrerade med kvalité, bemanning och utbildad personal har det gått bra för Leanlink. Men när lägsta pris gäller kan vi inte vara med i konkurrensen."
Personalen, ja. Alliansen mest långtgående krav formuleras så här: "Personal ska finnas i tillräcklig omfattning." Tufft krav! Inte konstigt att rapporter från bland annat Kommunal visar på minskad bemanning när i synnerhet jättarna GlufsGlufs (Aleris, Carema, Attendo Care) tar över.
När kommunfullmäktige sammanträder i augusti ska Paul Lindvall (M) besvara följande fråga ställd av Nils Hillerbrand (MP): "Hur kan minskad bemanning leda till bättre kvalitet för de äldre och hur kan ökad dominans av stora bolag leda till mera mångfald inom äldreomsorgen?"
Relevant frågeställning kallas sånt. Ytterligare en relevant frågeställning: Varför känner sig f d kommunanställda tvingade att mejla så här: "Vi har mycket att säga men vågar inte för vi vill inte riskera att förlora jobbet."
Alliansens Sverige. 2013.