Vi fick knappt O'boy till sportlovet – klarar vi en större kris?

Vilken situation vi har satt oss i. Livsmedelsförsörjningen är sårbar.

Korvgrillning och varm O'boy hör sportlovet till.

Korvgrillning och varm O'boy hör sportlovet till.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Ledarkrönika2025-02-18 05:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Äntligen rullar O'boy in i butikshyllorna igen. Och vad vore ett sportlov utan varm choklad och grillad korv? Det hör sportlovet till precis som ägg till påsk och färskpotatis till midsommar.

O'boy har varit slut mer eller mindre i butikshyllorna sedan oktober. Som tur var är det inte ett måste för någon av oss, men nog har jag som trebarnsmamma gått och kikat lite då och då i den tomma butikshyllan under vintern.

Vad beror då bristen på? Den enkla orsaken är att det har saknats råvaror. Dåliga skördar har lett till brist på kakaobönor. Inget konstigt egentligen. Skördar slår fel, då och då.

undefined
Nästan tomt i O'boyhyllan är något som vi klarar, men bristen visar på sårbarheter i matförsörjningen.

Men det inträffade skapar ändå en viss oro. För i Sverige är vi i hög grad beroende av att allt fungerar i andra länder. Bara omkring hälften av all den maten vi äter produceras i Sverige. Och för att ens lyckas producera 50 procent av maten som vi äter måste vi ha tillgång till handelsgödsel.

Tillsammans med djurgödsel är handelsgödsel fundamentet för att få alla grödor att växa. I dag är vi helt beroende av andra länder för att få handelsgödsel.

I och med det utvidgade ryska anfallskriget mot Ukraina vaknade dock svenska politiker upp och insåg hur sårbar vår matproduktion är. Därför fick Jordbruksverket 2022 i uppdrag av regeringen att titta på hur vi kan producera handelsgödsel i större skala.

Nu kan någon invända att jag som grönsaksodlare skriver i eget intresse – men det minsta problemet är vad som händer med min verksamhet om vi inte får tag på handelsgödsel. Det stora problemet är att vi alla kommer att få svårt att få mat på bordet, om det vill sig riktigt illa.

Lyfter vi blicken ser vi också att det finns många fler betydande sårbarheter i vår nationella livsmedelsförsörjning. I Sverige finns till exempel bara en jästfabrik – händer något med den fabriken har vi direkt problem. Någon kanske lättvindigt vill hävda att vi alla kan bli surdegsbagare, men då förenklar vi lösningen. Det finns i dag en sockerfabrik och under en tid då den gick ur produktion fick vi skicka sockerbetorna till Danmark för att kunna framställa något socker. Sårbart.

Vreta kluster, Region Östergötland, LRF, Östgötamat och länsstyrelsen gick för ett tag sedan ut med kampanjen Östgötsk mat för framtiden. En kampanj som ska få oss konsumenter att förstå vikten av att handla lokalt. Det bör vi göra för att öka självförsörjningsgraden, tryggheten och ekonomin.

Köper vi inte svenskt i fredstid, så finns det definitivt inget svenskt att köpa om kriget kommer. Försvarspotatis är ett utomordentligt bra ord som kampanjen har instiftat. Mat är ett måste, mat är ett vapen.

Oh boy, vilken situation vi befinner oss i.

Magdalena Hermelin är grönsaksodlare utanför Skänninge.