Toppmilitären från Linköping i hetluften i USA

Det är en ny spelplan, säger Jonas Nellsjö som är flygattaché på svenska ambassaden i Washington D.C.

Jonas Nellsjö utanför Sveriges ambassad i Washington D.C.

Jonas Nellsjö utanför Sveriges ambassad i Washington D.C.

Foto: Edvard Hollertz

Ledarkrönika2025-03-10 21:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I dag är det ”fighting friday”. Det säger en leende Jonas Nellsjö som förklaring till sin klädsel – en grön flyguniform för helikopterpiloter.

På många amerikanska arbetsplatser är det annars strikt formell klädsel som gäller. Särskilt i de miljöer som Jonas Nellsjö, från Linköping, rör sig i. Men på fredagarna tar attachéerna ut svängarna – på försvarsavdelningen på den svenska ambassaden innebär det fält- och flyguniform. Klädvalet sägs även vara ett sätt att visa omgivningen vad Försvarsmakten är till för och påminna om dess huvuduppgift.

Överste Jonas Nellsjö är Sveriges flygattaché i Washington D.C. I tre år har han – den tidigare högste chefen för helikopterflottiljen – varit länken mellan det svenska och amerikanska flygvapnet.

Som flygattaché är Jonas Nellsjö placerad på ambassaden, vackert belägen vid Potomacfloden i stadsdelen Georgetown i den amerikanska huvudstaden. Under de tre år som han har varit där har förändringarna varit stora.

– Jag kom till USA knappt två månader innan den olagliga ryska invasionen av Ukraina. Och sedan har det bara fortsatt. Det blev krig i Europa. Sverige väljer att gå med i Nato. Det har varit väldigt mycket att göra och sätta sig in i och förstå. Och att vara delaktig och representera Sverige, Försvarsmakten och flygvapnet. Jag tror aldrig jag har jobbat så mycket under hela mitt liv som under de senaste tre åren.

De senaste veckorna har också varit skakiga. Minst sagt. President Donald Trump har chockat många med ett hårt tonläge mot Europa. USA har stoppat vapenleveranserna till Ukraina och backa ur planeringen av Nato-övningar i Europa.

Vad är det då som händer? Jonas Nellsjös svar är bestämt.

– Det enda jag och vi vet är att vi inte vet. Så det gäller att försöka bygga en kartbild där man försöker identifiera vilka saker som händer och vilka konsekvenser det kan få i vår relation till USA. Men i och med att vi jobbar i försvarssektorn är inte det politiska min sak. Men de politiska uttalandena påverkar såklart Försvarsmakten.

Hur förhåller ni er då till alla politiska uttalanden, väntar och ser vad som blir verklighet?

– Absolut inte. Vi finner oss i att det är en ny spelplan men vi jobbar fortfarande långsiktigt och försöker skapa en god relation mellan Sverige och amerikanska motparten inom ramen för flyget i det här fallet. Gäller att vara en ständigt närvarande och relevant allierad.

undefined
Jonas Nellsjö har bott i USA i drygt tre år, men snart kommer han hem till Linköping igen.

Efter drygt tre år i Washington börjar det dock bli dags att komma hem. Jonas Nellsjö och hans fru är tillbaka i Linköping till sommaren.

– När jag kommer hem är det en helt annan Försvarsmakt än när jag åkte. Man har fått nya anslag, nya uppdrag och är medlem i Nato. Jag tror att man ska vara ödmjuk när man kommer tillbaka och inte tro hur något är.

Vad som väntar i Linköping är han dock hemlighetsfull med.

– Jag får inte säga. Men förhoppningsvis blir det något roligt.

En sak verkar dock stå klart. Vad det än är som väntar blir det en förändring, något Jonas Nellsjö är van och tränad att hantera – precis som resten av Försvarsmakten.

Förändras världen ritar man om kartan och finner sig i det. Och det här perspektivet är lite trösterikt i en tid när världen snabbt förändras.