Uppsala hör till de kommuner som på senare år har krävt att den som söker försörjningsstöd till hyra och bor i andrahand ska kunna visa upp ett godkänt andrahandskontrakt. Åsikterna om kommunerna bör eller ens får göra så har gått isär. Men nyligen satte Högsta förvaltningsdomstolen ned foten: även personer med otillåtna kontrakt ska kunna få bidrag till hyra.
I den nya domen kan man läsa att "Varken i socialtjänstlagen eller i dess förarbeten anges att rätten till bistånd för kostnader för boende ska vara beroende av att det hyresrättsliga regelverket har följts".
Beskedet är alltså tydligt. De kritiska rösterna mot kommuner som Uppsala har också varit många (SVT, 13/2 2022). Samtidigt har det varit lätt att förstå de kommuner, Södertälje var ett tidigt exempel, som inte vill uppmuntra svarthandeln. Man har av goda skäl velat dra undan mattan för kriminella som utnyttjar situationen. Att med ena handen bekämpa den svarta marknaden, och med andra handen göda densamma, tar förstås emot.
"Det är oerhört provocerande att kommunala skattepengar hamnar i kriminellas fickor", som Uppsalas kommunalråd Erik Pelling (S) har uttryckt det (UNT, 4/10, 2020).
Boverkets expert på bostadssociala frågor höll härom året också med om att det är "helt orimligt att socialtjänsten stöttar den här olovliga handeln med lägenheter" (13/2 2022). Myndigheten konstaterade att biståndsstoppet var "det mest effektiva sättet" att motverka efterfrågan på den svarta bostadsmarknaden.
Mattias Kristenson (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala, menar apropå Högsta förvaltningsdomstolens dom att "lagstiftningen måste göras om". Enligt honom lyckades kommunen försvåra för kriminella och gagna utsatta som behövt en bostad. "Eftersom vi har ställt krav på godkända kontrakt har många också fått det, vilket minskar risken att de betalar ockerhyror eller hastigt blir vräkta", säger Kristenson (Dagens Samhälle, 25/5).
Det låter förstås bra. Men vad händer med dem som ändå inte lyckas få tag i annat än svartkontrakt? Även om situationen löser sig för "många", behövs också en plan för dem som det inte gör det för.
Att kommuner tvingas göda svarthandeln med hyreskontrakt är varken en bra eller hållbar lösning. Men den som kräver lagändring behöver även söka svar på hur socialtjänsten fortsatt kan hjälpa människor i nöd.
Sakine Madon är politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning.