I Domkyrkoparken i Linköping faller de stora almarna till marken en aprildag 2022. På US ligger svårt sjuka patienter, som svävar mellan liv och död, under coronapandemin. Den här texten kan ta sin utgångspunkt på många platser vid olika tider. Men låt oss börja på en helt annan plats i närtid – i Västmanland.
Ett skakande vildsvin hittades för ett par veckor sedan i ett dike utanför Fagersta. Sedan dess har allt fler döende och döda vildsvin hittats. I onsdags kväll konstaterade Statens veterinärmedicinska anstalt att vildsvinen i Fagersta dött av afrikansk svinpest. Sverige har fått sitt första utbrott av en fruktad virussjukdom som härjat i Öst- och Centraleuropa under senare år.
Afrikansk svinpest drabbar inte människor eller andra djur. Men för vildsvin och tama grisar är den livsfarlig. Sjukdomen är smittsam och motståndskraftig. Det saknas vaccin. Så ett utbrott riskerar att få svåra konsekvenserna för både grisar och samhälle. När Kina 2018 fick in afrikansk svinpest dog 40 procent av landets grisar enbart i den första smittvågen.
Situationens allvar inskärptes av att myndigheterna i torsdags eftermiddag spärrade av ett område motsvarande hela Fagersta kommun, nästan hela Norberg samt delar av Sala och Avesta. I jämförelse med sentida utbrott av fågelinfluensa och salmonella, som har drabbat Östergötland, är dessa restriktioner mer långtgående. Jakt, sportevenemang, svamp- och bärplockning, skogsbruk, att överhuvudtaget vistas i skog och mark – allt är förbjudet.
Med omkring 300 000 vildsvin i Sverige riskerar en smittspridning att bli svårstoppad om den väl får fart. Så en kraftfull insats från myndigheternas sida är i det här läget helt avgörande för att begränsa spridningen i Sverige. Det som behöver ske är att vildsvinen i det avspärrade området skyndsamt skjuts av och djurkropparna destrueras.
Vad är det då som ligger bakom utbrottet av afrikansk svinpest? Den enskilda handling som kan vara orsaken till allt elände i Fagersta lär vara en så trivial sak som att någon har kastat en halväten smörgås med typ östeuropeisk korv i naturen eller i sopor som djur har kommit åt. När sedan ett vildsvin hittar och äter matresterna är spridningen i gång.
I åratal har det mest sannolika scenariot för spridning av afrikansk svinpest i Sverige varit just detta. Därför har det på flygplatser och färjor noga varnats för att sprida afrikansk svinpest i mat.
Slarv och oaktsamhet är också ett återkommande inslag i den afrikanska svinpestens spridning över världen. Den troligaste förklaringen till ett utbrott i Belgien 2018 verkar vara att en lastbilschaufför kastade en smörgås med infekterat griskött i vägkanten. Och hela den smittvåg som nu sköljer över Europa tros ha sitt ursprung i en georgisk hamnstad där grisar år 2007 hittade matrester som kastats av från ett afrikanskt fartyg.
Tyvärr är mänskligt slarv och oaktsamhet en återkommande orsak till spridning av sjukdomar – som drabbar djur, människor och annat levande.
Almsjukan och askskottsjukan som i åratal har dödat allt fler av Östergötlands ståtliga lövträd kom till Europa med importerade trädplantor. Detta trots att det fanns vetskap om den betydande risken med importen av träd. Resultatet har vi sett i bland annat Linköping under senare år, där döende träd i Trädgårdsföreningen, Järnvägsparken och Domkyrkoparken har huggits ner. Landets almar och askar dör framför ögonen på oss – och utvecklingen går inte att skylla på mycket annat än att enskilda människor har agerat vårdslöst i sin vardag.
En liknande parallell går att dra till coronapandemin. Dess snabba spridningen och många av sjukdomsfallen lär bero på att en del inte brydde sig tillräckligt om att minska smittspridningen.
I Sverige pratar vi dock ogärna om hur mycket elände som enskildas slarv ger upphov till. I stället för att tala om vikten av att vi alla tänker oss för och agerar ansvarsfullt märks en tendens att skylla problem på myndigheter och politiker – på systemet. I alla typer av lägen, från att det kastas gatsten på polisen till att coronavirus härjar på äldreboenden, förhåller vi oss till situationerna som om de främst är uttryck för systemfel som politiken kan åtgärda.
Vissa saker kommer dock aldrig politiker eller myndigheter att kunna hantera. Utbrottet av afrikanska svinpest är en sak för myndigheterna nu, men utbrottet lär vara ännu ett sorgligt exempel på hur mänsklig oaktsamhet får katastrofala följder. Och det enda som kan råda bot på det är sunt förnuft och ansvarstagande, hos var och en av oss.
Edvard Hollertz är tillträdande politisk redaktör i Corren.