Kan ett östgötskt styre vara C:s framgångsnyckel?

Vad Muharrem Demirok (C) borde ta med sig till partiledarstriden.

Linköpings tidigare kommunalråd Muharrem Demirok (C), efter att han presenterades som partiledarkandidat i måndags.

Linköpings tidigare kommunalråd Muharrem Demirok (C), efter att han presenterades som partiledarkandidat i måndags.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledarkrönika2022-11-11 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan presenterade Centerpartiets valberedning kandidaterna som kan efterträda Annie Lööf som partiledare. Bland förslagen finns Muharrem Demirok som fram tills valet var kommunalråd i Linköpings kommun. I dag sitter han i partistyrelsen och är riksdagsledamot på östgötsk plats.

Demiroks stora politiska erfarenhet kommer framför allt från kommunpolitiken i Linköping. Här är tre lärdomar från staden som han borde ta med sig till Stockholm om han får chansen att bli partiledare:

Simhallen

I Linköping byggs just nu en sanslöst dyr simhall, som därtill blir försenad gång på gång. Om man kan lära sig någonting av projektet är att allt inte behöver vara det mest extravaganta som sett dagens ljus, inte samtidigt som vårdköerna växer och det finns utrymme för att sänka skatten. Särskilt i ljuset av regeringens nya budget, som gjorde alla besvikna och innehöll varken skattesänkningar eller reformpaket. Det måste kunna finnas ett mellanting. 

Sjuksköterskestudenterna på Liu

I början av september 2022 rapporterade Corren om en spärrtenta på sjuksköterskeprogrammet på Linköpings universitet. Problemet var att 85 procent av dem som skrev tentan underkändes, vilket gjorde att de inte fick fortsätta på programmet. Men senare under hösten kom räddningen. Linköpings universitetssjukhus valde att anställa några av de avstängda studenterna som undersköterskor tills de klarat tentan och kan fortsätta med sina studier (Corren 7/11).

Det är en utmärkt lösning som gagnar alla inblandade! Studenterna får erfarenhet och sjukhuset får tag på undersköterskor. Lösningen är föredömlig och visar att i Linköping kan vi ta vara på den kompetens som finns i samhället.

Ett styre med Socialdemokraterna och Moderaterna

Under den gångna mandatperioden var Linköping den största kommunen i Sverige som styrts med ett rent Alliansstyre. Det har Demirok varit en del av. Han berättar i en intervju att han vill ha en alliansregering. ”Mina erfarenheter av att styra i Alliansen i Linköping har varit väldigt bra och jag skulle gärna se att det var styret även på riksplan.” (Corren 7/11).

Men trots sina positiva ord om Alliansstyret i Linköping är Demirok, likt valberedningens andra kandidater, på samma våglängd som partiledningen om Sverigedemokraterna. En regering på riksplan där Centerpartiet ingår känns därmed långt bort.

Valet 2022 födde en annan koalition i Linköping, mellan S och M. Det styret börjar bli allt vanligare på kommunnivå givet den nya politiska spelplanen, och finns bland annat i Ödeshög, Vadstena och Kinda. Det förespråkas även då och då på riksplan.

Men om den enda oppositionen som finns är ytterkantspartier som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet riskerar samhället bli än mer polariserat. Det är en bra insikt att ta med sig. Särskilt givet att allt tyder på att C fortsätter i samma riktning även efter ett partiledarbyte.

Det har visat sig att det inte är ett framgångsrecept att vara högljutt kritisk i Centerpartiet. Ingen av de centerpartister som varit öppet kritiska mot nuvarande linje finns med på valberedningens lista. Trots det hoppas jag på ett tuffare C som vågar ställa fler krav och vara ett tydligare liberalt ankare i mitten av politiken. Det behövs för att undvika simhallsbudgetar och politik utan riktning och reform.

Johanna Trapp är student i statsvetenskap och nationalekonomi