Med hopp om fred och myndighetstillit

Aleksander Gabelic funderar över året som gått.

Aleksander Gabelic reflekterar över det gångna året och önskar läsarna ett gott nytt 2023.

Aleksander Gabelic reflekterar över det gångna året och önskar läsarna ett gott nytt 2023.

Foto: Designecologist/Unsplash

Ledarkrönika2022-12-30 05:00
Detta är en ledarkrönika. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

Snart börjar ett nytt år. 2022 har präglats av Rysslands krig i Ukraina. Europa måste lära av sina misstag och inse att samarbete är det enda som gäller om vi ska kunna garantera säkerhet för Europas invånare. Sverige kommer som ordförandeland i EU under första halvåret ha en viktig roll i det arbetet.

På hemmaplan har vi många utmaningar. Det finns mer än elkrisen att ta tag i. Om vi ska var konkurrenskraftiga måste vi skapa ett Sverige i vilket människor inte bedöms och diskrimineras utifrån bakgrund eller namn. Fokus måste vara kompetens. Det krävs att dörrar öppnas och glastak krossas. Det gäller både privat som offentlig sektor.

När det gäller tilltro till det offentliga, som politiker och myndigheter, så finns det mycket att göra. Jag har mött många människor som misstror myndigheter. Det är allvarligt.

Tilltron till myndigheter är fundamentalt i en demokrati. Krisen inom polismyndigheten som flera medier skrivit om ger en bild av en myndighetsledning som helt tappat kontakten med verkligheten. Samtidigt har vi aldrig haft fler dödsskjutningar. Det kommer bli intressant att se vilka slutsatser och konsekvenser det blir när den ”externa” utredaren, som tillsats själv av den kritiserade rikspolischefen Anders Thornberg, är klar med sitt uppdrag. Utfallet och hanteringen av krisen inom polisledningen handlar om mycket mer än eventuella tjänstefel, korruption eller brott. Det handlar om idén att alla medborgare är lika inför lagen.

Några döms inte trots överträdelser i tjänsten, medan andras ungdomsförseelser de dömts och tagit sitt straff för får konsekvenser än i dag. Muharrem Demirok från Linköping kandiderar till partiledarposten i Centerpartiet. Slagsmål som sjuttonåring gör honom enligt vissa olämplig till partiordförande. Är det rimligt? Jag gissar att det finns flera som har gjort värre saker som har ledande poster i samhället utan att ha berättat det offentligt.

Under pandemin prövades allmänhetens förtroende då myndighetschefer och politiker sa en sak och själva gjorde tvärtom trots restriktioner. Ansvaret för vilka myndighetschefer som utnämns ligger på regeringen. En idé är att ha en öppen prövning i riksdagen för vilka som utses till myndighetschefer. De bör då klara lämplighetskriterier som är mer än ett formellt bra CV eller vilken vänskapskrets man har.

Sverige är fantastiskt! Gott nytt år med hopp om fred, medlemskap i NATO och ett bättre Sverige för alla!

Aleksander Gabelic är samhällsdebattör