Tio år innan statyn av Tage Danielsson invigdes i Linköping 1987 flyttade jag in i samma korsning. Etta med kokvrå på Östgötagatan, mitt emot Katedralskolan.
Där Tage står idag fanns på den tiden en telefonkiosk. Om man ville kontakta någon – kompisar, föräldrar – var det bara att gå dit och lägga i 25 öre. Eller skriva ett brev.
Det har hänt en del med kommunikationen sedan dess. Explosionen kan avläsas i den ekonomiska tillväxten, och framför allt i värdet på techbolag.
Ta Apple till exempel. Sedan börsnoteringen 1980 har aktien stigit med 200 000 procent. Om jag då satsat 25-öringen där i stället för att ringa morsan i Kisa så hade jag varit god för 50 miljoner idag.
Apple tillverkar bra grejer och förtjänar framgången. Men har vår livskvalité ökat med hundratusentals procent?
Få skulle säga det, hur mycket man än gillar sina IPhones och AirPods. Fler skulle hävda att livskvalitén minskat, till exempel Folkhälsomyndigheten som larmar om ungdomars skärmtid. Rekommendationen är nu max 1-2 timmar per dygn för barn 6-12 år, max 2-3 timmar för tonåringar.
Lycka till med att sätta den gränsen, alla föräldrar. Eller att klara den själva.
Innan vi kan skydda barnen måste vi nog ta tag i våra egna ovanor, och vårt gränslösa arbetsliv. Det är som med syrgasmasken på flygets säkerhetsgenomgång: ”Help yourself before assisting others.”
Kontorsarbete är numera en orgie i appar. Pigga chefer vill vara först med det senaste. Nya kommunikationskanaler läggs till de gamla. Apparnas aktieägare skrattar hela vägen till banken, men frågan är om effektiviteten blivit bättre. Det som sannerligen ökat är stressen.
Fyrtiofem år i arbetslivet har lärt mig den perfekta kombinationen: E-post och personliga möten. Mycket av det andra kan man avstå ifrån.
Östgöten Tage Danielsson hade koll även på detta, trots att han gick bort redan 1985. För att citera några av hans bevingade ord:
”Lögnen är vackrare än sanningen, men framförallt roligare.”
En klockren beskrivning av cybervärlden, där spännande lögner sprids hundra gånger snabbare än trista sanningar.
”Något som man måste uppskatta hos småbarn är att de inte går omkring och visar upp fotografier av sina föräldrar.”
Ja, barnen har inte bett om sociala medier, lika lite som vuxna bett om kommunikation och stressande intryck 24/7.
”Om man vägrar att se bakåt och inte vågar se framåt, så måste man se upp.”
Ny medieteknik har alltid skapat minst lika mycket turbulens som framsteg. Boktryckarkonsten gav till exempel hundratals år av häxbränningar och religionskrig, innan den födde upplysningen.
Man kan gissa vad Tage hade sagt om vår digitala tid. Kanske ”se upp, tagga ner, logga ur”.
Niklas Ekdal är författare och journalist.