Inlagd sill, stekt strömming, ärtsoppa, palt är alla klassiska svenska maträtter. Kebabpizzan likaså, som för övrigt är den populäraste pizzan tillsammans med Vesuvio i Sverige idag. Var femte pizza som säljs i Sverige är denna blandning av kebab som har sitt ursprung från Turkiet och pizza som har sitt ursprung från Italien. Skänninge som är det närmsta samhället från vår gård har idag fyra pizzerior med sina ca 3000 invånare. Och det är nog inte långt ifrån hur det ser ut på många ställen runt om i Sverige.
Influencern Zeina Mourtada blandar de klassiska svenska rätterna med rätter från när och fjärran. Hon bakar lussebullar, semlor och franska brioche. Hon gör kabis på svensk vitkål och svenska rödbetor, turkisk börek, västafrikansk gryta, fiskpinnar med potatismos och moussaka från Balkan. Inget är omöjligt – allt är bara gott. Zeina har en halv miljon följare på Instagram och är en av Sveriges största matprofiler med flera utgivna kokböcker, tv-program och matblogg. Inget är förbjudet i Zeinas matlagning. Alla smaker, dofter, kulturer, kött, grönsaker och recept från hela världen ryms i hennes kök.
Och vi som älskar mat, älskar Zeina för hon inspirerar och får oss att upptäcka nytt. Hon blev som så många andra nuförtiden känd genom sitt Instagramkonto för några år sedan men syns idag i de flesta tv-program och har blivit minst sagt folkkär. Likaså är det med hyllade Camilla Hamid, Khadijas Kitchen, SeiranSinjan som driver konton Saltochtahini. Stora influensers med hundratusentals följare, de lär oss inte bara mer om matlagning och bakning. De visar vägen till vad vi har gemensamt, vad som förenar mer än inte.
För att laga mat behövs råvaror. Och för att få fram dem behöver vi folk som vill jobba i produktionen och lantbruket. På vår grönsaksodling jobbar tre personer som kommer ursprungligen från Sverige, en kommer från England, tre är från Litauen, en är från Vietnam och tio kommer från Eritrea, numera bosatta i Motala med svenskt medborgarskap. Gemensamt för dem alla är att de jobbar och de jobbar bra, i solsken och regn, det sistnämnda som varit övervägande hela denna säsong. Men varje dag i ur och skur går de ut och ogräsrensar, skördar, tvättar och knippar våra lokalodlade, ekologiska grönsaker. Utan detta gäng inga grönsaker från vår gård och vi är inte ensamma. Så här ser det ut på många gårdar runt om i Sverige. Ursprung är oväsentligt, vi integreras via jobbet. Det är gott arbete som förenar.
Integration kan inte bestämmas via politik och regler. För integration handlar om känslor, att känna samhörighet och tillhörighet. Alla har olika åsikter, humor, värderingar och syn på livet men maten, den förenar, den står för integration på riktigt. Första gången vi äter en rätt kan den vara annorlunda men den får oss att upptäcka något nytt, något spännande. En smak och en förnimmelse vi känner igen men den serveras i en ny kontext, eller så är det något vi inte känner igen och det upplevs som annorlunda. När vi ätit rätten några gånger blir den en del av oss.
Zeinas mat visar på alla sätt att också god mat är gränslös, jordbruket visar att arbete och matproduktion är likaså. Jag älskar sill men i kväll äter vi sis tavuk, turkisk kycklingkebab. På fredag blir det nog en pizza.