Inlagd sill, stekt strömming, Àrtsoppa, palt Àr alla klassiska svenska matrÀtter. Kebabpizzan likasÄ, som för övrigt Àr den populÀraste pizzan tillsammans med Vesuvio i Sverige idag. Var femte pizza som sÀljs i Sverige Àr denna blandning av kebab som har sitt ursprung frÄn Turkiet och pizza som har sitt ursprung frÄn Italien. SkÀnninge som Àr det nÀrmsta samhÀllet frÄn vÄr gÄrd har idag fyra pizzerior med sina ca 3000 invÄnare. Och det Àr nog inte lÄngt ifrÄn hur det ser ut pÄ mÄnga stÀllen runt om i Sverige.
Influencern Zeina Mourtada blandar de klassiska svenska rĂ€tterna med rĂ€tter frĂ„n nĂ€r och fjĂ€rran. Hon bakar lussebullar, semlor och franska brioche. Hon gör kabis pĂ„ svensk vitkĂ„l och svenska rödbetor, turkisk börek, vĂ€stafrikansk gryta, fiskpinnar med potatismos och moussaka frĂ„n Balkan. Inget Ă€r omöjligt â allt Ă€r bara gott. Zeina har en halv miljon följare pĂ„ Instagram och Ă€r en av Sveriges största matprofiler med flera utgivna kokböcker, tv-program och matblogg. Inget Ă€r förbjudet i Zeinas matlagning. Alla smaker, dofter, kulturer, kött, grönsaker och recept frĂ„n hela vĂ€rlden ryms i hennes kök.
Och vi som Àlskar mat, Àlskar Zeina för hon inspirerar och fÄr oss att upptÀcka nytt. Hon blev som sÄ mÄnga andra nuförtiden kÀnd genom sitt Instagramkonto för nÄgra Är sedan men syns idag i de flesta tv-program och har blivit minst sagt folkkÀr. LikasÄ Àr det med hyllade Camilla Hamid, Khadijas Kitchen, SeiranSinjan som driver konton Saltochtahini. Stora influensers med hundratusentals följare, de lÀr oss inte bara mer om matlagning och bakning. De visar vÀgen till vad vi har gemensamt, vad som förenar mer Àn inte.
För att laga mat behövs rÄvaror. Och för att fÄ fram dem behöver vi folk som vill jobba i produktionen och lantbruket. PÄ vÄr grönsaksodling jobbar tre personer som kommer ursprungligen frÄn Sverige, en kommer frÄn England, tre Àr frÄn Litauen, en Àr frÄn Vietnam och tio kommer frÄn Eritrea, numera bosatta i Motala med svenskt medborgarskap. Gemensamt för dem alla Àr att de jobbar och de jobbar bra, i solsken och regn, det sistnÀmnda som varit övervÀgande hela denna sÀsong. Men varje dag i ur och skur gÄr de ut och ogrÀsrensar, skördar, tvÀttar och knippar vÄra lokalodlade, ekologiska grönsaker. Utan detta gÀng inga grönsaker frÄn vÄr gÄrd och vi Àr inte ensamma. SÄ hÀr ser det ut pÄ mÄnga gÄrdar runt om i Sverige. Ursprung Àr ovÀsentligt, vi integreras via jobbet. Det Àr gott arbete som förenar.
Integration kan inte bestÀmmas via politik och regler. För integration handlar om kÀnslor, att kÀnna samhörighet och tillhörighet. Alla har olika Äsikter, humor, vÀrderingar och syn pÄ livet men maten, den förenar, den stÄr för integration pÄ riktigt. Första gÄngen vi Àter en rÀtt kan den vara annorlunda men den fÄr oss att upptÀcka nÄgot nytt, nÄgot spÀnnande. En smak och en förnimmelse vi kÀnner igen men den serveras i en ny kontext, eller sÄ Àr det nÄgot vi inte kÀnner igen och det upplevs som annorlunda. NÀr vi Àtit rÀtten nÄgra gÄnger blir den en del av oss.
Zeinas mat visar pÄ alla sÀtt att ocksÄ god mat Àr grÀnslös, jordbruket visar att arbete och matproduktion Àr likasÄ. Jag Àlskar sill men i kvÀll Àter vi sis tavuk, turkisk kycklingkebab. PÄ fredag blir det nog en pizza.