Den som inte vill stoppa sexuella övergrepp och grooming, räck upp en hand?
Nej, tänkte väl det. Men lösningen på att det finns otäcka pedofiler på nätet är inte en totalbevakning av alla. Det nya övervakningsförslaget, som kommer från EU-kommissionär Ylva Johansson och som flitigt debatteras i parlamentet, har kommit att kallas "chat control”. Tanken är att företag med digitala tjänster ska bli skyldiga att övervaka all text-, tal- och bildkommunikation. Det vill säga våra telefon- och videosamtal, sms, chatt och bilder i molnet. Med hjälp av AI, algoritmer, hoppas man kunna spåra och upptäcka gärningsmän.
Men även om staten ges tillgång till all vår elektroniska kommunikation är frågan hur träffsäkert det vore mot pedofiler som söker sig till barn. Som många digitala experter har påpekat i debatten är det inte särskilt troligt att pedofiler skulle begå brott på seriösa kanaler. Kriminella brukar hitta sina vägar.
Det går att använda sig av en VPN-tjänst för att surfa utanför EU-regionen eller vända sig till Darknet som är mindre reglerat, som teknikexperten Evelina Galli påpekade i P1 morgon (27/3). Hon menar även att EU-förslaget är "flummigt" om exakt när och hur man ska övervaka.
Ett inte så litet orosmoln är vad övervakningen av "vanligt folk" kan leda till. När EU-kommissionär Johansson nyligen intervjuades i podden Ledarredaktionen på Svenska Dagbladet (23/3) fick hon frågan om risken för att oskyldiga pekas ut. Ett exempel som togs upp var att en pappa skulle ha fotat utslag på sin son, utslag vid barnets kön, för att visa en doktor. Det fångades upp via molnet som övergreppsmaterial.
"Risken finns", medgav Johansson om att oskyldiga kan misstänkliggöras. Men dessa ärenden kommer inte gå till Polisen direkt, utan först till ett planerat EU-center, sade hon som "lugnande" argument.
Det är lätt att se självcensuren sprida sig: Vågar jag verkligen ta sommarbilden på barnen när de badar?
En obehaglig risk med EU-kommissionens idé är att ett kommande övervakningssystem kan utnyttjas i alltfler syften, och av andra sorters regeringar i framtiden. Att ta för givet att övervakningen endast skulle användas för att jaga pedofiler (som alltså troligtvis hittar vägar att runda systemen) är bra naivt.
Tysklands regering hör till förslagets kritiker, och det av goda skäl. Så hur resonerar den svenska regeringen? Pågående EU-ordförandeskap vore ett bra tillfälle att ta invändningarna mot övervakningsplanerna på allvar.
Sakine Madon är politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning.