Jag har jobbat som telefonintervjuare på ett företag i Linköping. Arbetsplatsen i fråga var allt annat än dålig och jag trivdes riktigt bra. Det var mitt första riktiga jobb.
Tjänsten innebar att ringa runt till folk på uppdrag av olika myndigheter och regioner för att få dem att svara på enkäter. Ofta låg dessa intervjuer till grund för politiska beslut, till exempel nya busslinjer eller hur ekonomin under pandemin skulle stödjas.
Människor man ringde upp var ofta skeptiska och oroliga kring vad mina intentioner var. Det är inte konstigt, med tanke på hur många äldre som blir lurade via telefon. Men nu när det kommit fram att till och med Socialdemokraterna lurar folk via telefon, börjar man förstå hur djupt det här sitter.
Socialdemokraternas Kombilotteriet har nämligen satt i system att lura på äldre lotteriprenumerationer via telefon, ofta mot deras vilja. Nyheter om detta har kommit fram kontinuerligt de senaste åren, men för två veckor sedan kom avslöjandet i Dagens Nyheter som fick bägaren att svämma över för många.
S har haft förvirrade gamla som målgrupp, sålt lotter till dem utan att på ett tydligt sätt berätta att det är prenumerationer, anställt ungdomar och gett dem usel lön, uppmuntrat ungdomar med utländsk-klingande namn att använda ett svenskt-klingande, förbjudit dem att lägga på först, skickat äldre till Kronofogden och så vidare. Resultatet har blivit många miljoner in i partikassan.
Istället för att ta ansvar över sina metoder har partiet tillämpat radiotystnad eller skyllt ifrån sig på mellanhänder.
Enligt lotterilagen, som S drev igenom 1983, är partilotterier ”ett allmännyttigt ändamål” vilket gör att det är undantaget moms och vissa andra krav som till exempel ett kasino står under. Det är inte rimligt.
Regeringen bör ta bort de särregler som gynnar partiernas lotteriverksamhet. Utöver det borde det finnas hårdare regler för de som säljer via telefon, om inte telefonförsäljning ska förbjudas helt. Ett förbud föreslogs nyligen av Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar, och kan nog bli relevant om detta blir värre.
Att vissa beter sig illa förstör för alla andra som till exempel ringer om samhällsinformation, föreningsverksamhet eller markndasundersökningar är inte rätt.
Argumentet att Socialdemokraterna skulle förlora hela sin inkomst om partiet blev av med sitt lotteri är dessutom inte sant. Arbetarpartiet får många miljoner i privata bidrag varje år, precis som många av de andra partierna.
Alla partier i riksdagen får dessutom generösa partibidrag för att kunna sköta sin demokratiska verksamhet. För året 2023/2024 fick S drygt 42 miljoner kronor av riksdagens partibidragsnämnd. Socialdemokraterna kan dessutom sälja saker även om reglerna för partilotterier skulle förändras, men fysiskt och till människor som förstår vad de köper.
Det gör ont i hjärtat när man hör om alla pensionärer som tvingats till Kronofogden på grund av Socialdemokraternas lotterier. Vad blir det kvar av ett samhälle när man inte vågar svara i telefonen längre, eftersom det finns risk för att man köper en prenumeration mot sin vilja? Det är inte ett samhälle jag vill leva i.
Efter mina år av att ringa runt och informera och fråga om motorvägsbyggen, internetvanor, corona och mycket mer så vet jag att nästan alla människor vill svara och vill hjälpa till. Det är underbart, och någonting vi borde värna, inte utnyttja.
Stryp partilotteriernas fördelar i lagen så att folk kan svara i telefon utan en klump i magen.
Johanna Trapp är student i statsvetenskap och nationalekonomi. Hon är från Vårdsberg.