Ingen saknar statliga apotek – avregleringen gjorde allt bättre

Det är 15 år sedan apoteksmarknaden avreglerades. Sedan dess har det blivit enklare att få tag på medicin.

Avregleringen av apoteksmarknaden gynnade nätapotekens etablering.

Avregleringen av apoteksmarknaden gynnade nätapotekens etablering.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledarkrönika2024-06-30 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 1 juli är det 15 år sedan det statliga apoteksmonopolet som funnits sedan 1970 avreglerades. När det avskaffades återgick vi till en vanlig marknad igen där nässpray, Alvedon och graviditetstest gick att köpa av någon annan än pappa staten.

Från1 november 2009 fick även vanliga mataffärer börja sälja icke-receptbelagda läkemedel. Avregleringen var en frihetsreform.

Systemet innan monopolet var inte perfekt. Det var strikt reglerat vem som fick öppna ett apotek, inte bara vilka krav apoteket skulle uppfylla. Detta gjorde att apotekare i praktiken hade monopol inom sina områden, vilket undergrävde konkurrens och företagsamhet.

Socialdemokraterna såg en chans att reglera, och på sin kongress 1968 röstade partiet för ett monopol. Sagt och gjort, de redan existerande apotekarna närmast mutades med högre pension och fick jobb på de nya statliga apoteken. Dessa fungerade dock inte smärtfritt.

Initialt hade det statliga Apoteksbolaget stora ekonomiska svårigheter, anställningsstopp och låg produktivitet. Och när monopolet avskaffades 2009 var det delvis på grund av att det kritiserats av EU-domstolen.

En avreglering kan skapa nya problem, men leder oftast till ett bättre resultat. Före avregleringen fanns det cirka 900 apotek i hela Sverige. I dag finns det cirka 1 400 apotek.

Även apotekens öppettider har ökat sedan 2009. Resultatet har alltså blivit ökad valfrihet och tillgänglighet.

Konkurrensverket visar dessutom att landsbygden inte har missgynnats, utan istället fått fler apotek. Medan tätbefolkade områden har sett en ökning på 50 procent, har glesbefolkade områden haft en ökning på 40 procent. Och där det trots allt kan finnas problem med närhet eller utbud så gör ett brett utbud av nätapotek att alla människor kan få tag på medicin.

Samtidigt borde vi nyttja våra apotek bättre, som i Tyskland och Storbritannien.

Apotekare har en lång utbildning och stor kompetens, men ändå begränsade möjligheter. De får inte kombinera uttag för att ge en större förpackning, eller byta från munsönderfallande tabletter till vanliga, även om det är samma dosering. Så borde det inte vara.

Det finns också strikta regler kring vad som får säljas i butik som borde ses över, till exempel borde ju dagen-efter-piller självklart säljas i matvarubutik. Avregleringen av apoteket var ett bra steg i en friare riktning. I dag är det nästan en icke-fråga eftersom det funkar bra.

2024 kan du bli sjuk på en söndag och ändå få din medicin.

Johanna Trapp är student i statsvetenskap och nationalekonomi. Hon är från Vårdsberg.