Gör butiken på Tornby Linköpingsborna fattiga?

Jakten på låga priser gör oss inte rika – utan fattigare, enligt ny forskning.

Butiksjättarna kämpar om att vara billigast. Men vi bör se till mer än priset.

Butiksjättarna kämpar om att vara billigast. Men vi bör se till mer än priset.

Foto: Jan Novotny

Ledarkrönika2025-01-04 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagarna före jul var jag på Tornby – tillsammans med halva Linköping.

Trots trängseln var det värt det. Jämfört med lanthandeln hemikring är ICA Maxi som en annan värld. Allt finns. Priserna är låga.

Det här är också varför vi åker till stormarknader likt ICA Maxi, Stora Coop och City Gross – vi får mer för mindre. Och när pengarna räcker till mer växer välståndet. Man kan säga att alla blir rikare när vi handlar hos jättekedjorna på Tornby.

Det här är nog också skälet till att ledande politiker intresserar sig så för priser på allt från mat till el. Konsumentpriser ses som ett av de främsta måtten på att ekonomin fungerar bra och landet är välmående.

Ny amerikansk forskning ifrågasätter dock fixeringen vid låga priser.

I två nyligen publicerade studier – som lyfts fram stort i den amerikanska tidskriften The Atlantic – undersöks hur orter påverkas av detaljhandelsjätten Walmart, känd för sina låga priser och pressade löner. Slutsatserna är att lokalsamhället där Walmart öppnar på totalen blir fattigare, trots att konsumenterna betalar mindre i butik.

Varför blir det då så här? I The Atlantic sammanfattas teorin med att när Walmart etableras i en stad använder företaget låga priser för att slå ut konkurrenter och bli dominerande i området. Det här tvingar befintliga aktörer att sänka priserna, säga upp personal eller stänga.

Förändringarna i butiksledet får sedan effekter i hela kedjan. De lokala producenter som tidigare sålde sina produkter via mindre butiker slås ut från marknaden, och ersätts av nationella eller internationella leverantörer som är tillräckligt stora för att sälja till en jätte som Walmart. När Walmart är tillräckligt dominerande som arbetsgivare kan i sin tur lönerna pressas.

Det går såklart inte att direktöversätta de amerikanska resultaten på svenska förhållanden. Walmart är något annat än svenska detaljhandelsjättar. Exempelvis verkar ICA Maxi anstränga sig för att ta in lokala producenter i sortimentet.

Ändå känns de stora dragen i utvecklingen inom detaljhandeln igen från USA. Småbutiker ersätts av köplador där importerat krimskrams reas ut vid sidan av produkter från ett fåtal globala eller nationella storföretag. Och den här utvecklingen bygger knappast välstånd lokalt.

Så även om vi känner oss rika när vi handlar billigt är det inte säkert att jakten på lågpris gör oss rikare. I värsta fall bli vi fattigare.